Trumps NATO-trussel gjenspeiler et bredere skifte på USAs plass i verden. Allianser som en gang ble sett på som den kalde krigens bolverk, blir nå sett på som en utdatert albatross av en betydelig del av den amerikanske offentligheten. En skygge av tidligere president Donald Trump mot en blå vegg, flankert av amerikanske flagg vises i NYT.com. President Donald J. Trump talte i 2018 på et NATO-toppmøte i Brussel, der han og hans rådgivere sa at NATO og andre allianser ikke lenger representerer amerikanske interesser, skriver The New York Times på förstesiden torsdag.

Norden i EU er uten tvil en sterk flanke i NATO. En europeisk sikkerhetsallianse uten USA – er det mulig? Nå intensiveres debatten om Europa må bygge sin egen allianse som et forsvar mot Russland. Men NATO står overfor en mer presserende utfordring, ifölge den svenske sikkerhetsanalytikeren Gunilla von Hall, kan Russland angripe et baltisk land for å teste NATO. På bildet ser vi det svenske jagerflyet Gripen E fotografert i luften av Saab AB.

Sterke reaksjoner

Donald Trumps kommentar om at han vil «oppmuntre» Russland til å angripe NATO-land, som ikke bruker nok penger på forsvar, har ført til sterke reaksjoner rundt om i verden. At Trump kritiserer NATO er ikke noe nytt – men nå går han et skritt videre, sier Simon Cleobury, sikkerhetspolitisk ekspert og tidligere nedrustningsdiplomat ved den prestisjetunge tenketanken GCSP i Genève til Svenska Dagbladet. President Joe Biden sa i en tale hösten 2023, at dersom Russland tar en eneste tomme av et NATO-land vil det före til umiddelbar gjengjeldelse. Tsenkronersspörsmålet er om baltikum er nok for USA til å fölge opp med en verdenskrig. Nordens Nyheter skriver i en politisk kommentar uken för vinterferien at det trolig må mer til för Paragraf 5 i NATO-doktrinen trer i kraft. Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO,sa nylig at «Sverige skulle bidra til å holde russerne borte fra Norden». Det svenske luftforsvaret og evnen til å beskytte og skremme i luftrommet med missiler fra Saab, noe som trolig avholder Vladmir Putin fra å angripe. Forsvarsalliansen mellom Finland og Sverige er så sterk at NATO trolig ikke aksepterer en okkupasjon av deler av Finland. Det ville kunne få dramatiske fölger for Putins «hjemby» St. Petersburg(Kaliningrad.)

Norge bör bli medlem i EU

Norge, som er det eldste NATO-medlemmet i Norden, har et åpenbart problem om Donald Trump ikke vil stötte NATO. Partiene Höyre og Arbeiderpartiet i Norge bör planlagge for en folkeavstemning om norsk medlemskap i den europeiske unionen. Felles sikkerhet i Norden, EU og NATO er mer enn önskelig. Norge har idag femten tusen milliarder kroner i oljepenger og bör satse enda mer på svensk forsvarsindustri gjennom oljefondet. Saab, som produserer våpen og jagerfly, og ligger i Linköping, midt i Sverige har steget voldsomt i verdi, og aksjen står idag i SEK 775,- per aksje og ventes å stige yrrweeligere i verdi. Det statlige norske oljefondet har en eierandel på 1,8 % i Saab, og et utvidet aksjekjöp vil styrke både Sverige og Norge i forhold til NATO. Det som skremmer Russland mest, er det faktum at Norden samlet har 250 jagerfly av typen amerikanske F-35, svenske JAS Gripen og amerikanske F-18 Hornet(snart fler F 35), President Vladimir Putin bör derfor forhaandle om fred, og trekke de russiske styrkene ut av Ukraina.

Det nye Falcon-luftvernet fra tyske Diehl, svenske Saab og amerikanske Lockheed Martin. Foto: Diehl Defense

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*