Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO er glad for at den tyrkiske nasjonalforsamlingen har ratifisert Finlands medlemskap i NATO. Alle de 30 NATO-allierte har dermed ratifisert tiltredelsesprotokollen.
Stoltenberg har har nylig snakket med Finlands president president Sauli Niinistö og gratulert ham med denne historiske anledningen. Finland vil formelt slutte seg til vår allianse i løpet av de kommende dagene. Medlemskapet deres vil gjøre Finland tryggere og NATO sterkere, sa Jems Stoltenberg(Foto: NATO.Int.)

Finland har svært dyktige militære styrker. Avanserte muligheter. Og sterke demokratiske institusjoner.Dermed vil Finland kunne bringe mye til vår allianse. Alle allierte tok en historisk beslutning i fjor om å invitere Finland og Sverige til å bli med i alliansen vår. Siden den gang har vi sett den raskeste ratifiseringsprosessen i NATOs moderne historie. Alle allierte er enige om at en rask avslutning av ratifikasjonsprosessen for Sverige vil være i alles interesse.

Jeg ser frem til også å ønske Sverige velkommen som et fullverdig medlem av NATO-familien så snart som mulig, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.

Møtte pressen i Bryssel

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO og statsminister Jonas Gahr Støre holdt forrige fredag en ekstra pressekonferanse i samband med forberedelser til et møte i Oslo foran det viktige NATO-møtet i Vilnius i juli i år. Både Støre og Stoltenberg understreket viktigheten av at Finland og Sverige aksepteres som fullverdige medlemmer i NATO til sommeren, skriver Nordens Nyheter.

Lederne for luftforsvaret i de fire store nordiske landene har undertegnet en avtale. Intensjonen er å kunne opptre som én felles luftstyrke. Det inkluderer felles øving, med felles støtteapparat, logistikk og planverk, skriver Aftenposten. Dette skjedde kort før «Nordens dag» på Universitetet i Oslo

Med en samlet styrke vil de fire landene etter hvert ha omkring 250 moderne kampfly. Det er omtrent på nivå med europeiske stormakter som Frankrike og Storbritannia.

Sverige har det sterkeste luftforsvaret i Norden med 120 jagerfly av typen Gripen. Det vil si 60 jagerfly av typen Gripen E( den typen det norske luftfrosvaret vurderte) og moderniserte jagerfly av typen Gripen C/D. Norge kjøper 52 amerikanske jagerfly av typen F-35, mens Finland kjøper 64 jagerfly og Danmark 27 jagerfly av typen F-35. NUPI-forsker Karsten Friis sier til Aftenposten at «dette vil ha en sterkt avskrekkende effekt på Putin i hele Norden.»

Nordens Nyheter var den eneste nordiske avisen som tidlig var med på visningen av F-35 på Edwards Air Forse Base i California. Vi fikk ta bilder og var med på å se på start og landinger med det nye jagerflyet F-35.

Et felles jagerflyforsvar gjør at vi kan utnytte fordelene med å ta av og lande med svenske jagerfly på motorveier på begge sider av den norsk-svenske grensen. Dette vil innebære en stor mobilitetsfordel i en eventuell konflikt med Russland.

Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg avholdt pressekonferanse før møtet i Oslo og Vilnius i NATO-regi til sommeren. Nå gjenstår ratifisering av Sveriges medlemskap i NATO.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*