Mange positive kommentarer fra hele verden har kommet etter at Ungarn stemte ja til Sveriges NATO-søknad. «Sveriges medlemskap vil gjøre oss alle sterkere og tryggere», skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på X, som også kaller seg Nordic News i de nordiske landene.

Mandag stemte det ungarske parlamentet ja til svensk medlemskap i NATO og bare formaliteter gjenstår för Sverige er fullverdig medlem, etter 200 år med nöytralitet. Men Norge står fortsatt utenfor EU, med Senterpartiet som gissel for at Norge ikke avholder sin tredje folkeavstemning om medlemskap i Den europeiske unionen.

Sverige i NATO gjör oss tryggere

Sveriges statsminister Ulf Kristersson(M)

«Jeg ønsker velkommen det ungarske parlamentets stemme for å ratifisere Sveriges medlemskap i NATO. Nå som alle allierte har godkjent, blir Sverige det 32. medlem av NATO-alliansen. Sveriges medlemskap vil gjøre oss alle sterkere og tryggere», skriver Jens Stoltenberg på X. Ikke minst har det kommet reaksjoner fra landene rundt Østersjøen. Estlands utenriksminister Margus Tsahkna skriver at alliansen vil bli sterkere og tryggere når Sverige er med. «Hjertelig velkommen til NATO-familien, kjære svenske venner», skriver han på svensk i et innlegg på X.

Et signal til Russland

Estlands statsminister Kaja Kallas har også kommentert nyhetene på X. «Velkommen til NATO, Sverige!», skriver hun på svensk og fortsetter så: «Sveriges tilslutning til NATO vil sende et signal til Russland: deres forsøk på å skyve NATO vekk fra deres nærhet har mislyktes.» Latvia var også raskt ute med å kommentere kunngjøringen. I et innlegg på X kaller president Edgars Rinkevics Østersjøen for et «Natohavet» nå som Sverige har sluttet seg til. «Endelig og offisielt er vi 32 allierte! Gratulerer Sverige med en perfekt NATO-prosess», skriver han. Finlands avtroppende president Sauli Niinistö skriver at beslutningen om Sveriges medlemskap fullfører Finlands NATO-medlemskap. «Vi ser frem til å bringe vår nabo inn i alliansen», skriver Sauli Niinistö på X.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson skriver fölgende i Dagens Nyheter: «For første gang på 500 år har de nordiske landene et felles forsvar. Dersom Donald Trump blir amerikansk president i höst, og trekker USA ut av NATO er et norsk medlemsskap i EU helt avgjörende, skriver Nordic News, som eies av A/S Nordens Nyheter i Oslo.

Doorstep statement by NATO Secretary General Jens Stoltenberg( Foto: NATO.Int.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*