Nok en rekorduke i kraftmarkedet // Entelios kraftkommentar uke 11. 2021

Kraftprisene var fortsatt høye inn i mars, skriver Enthelios i en fersk kraftkommentar.(Foto: Enthelios)

Facebook LinkedIn Twitter Last ned som PDF

Det settes stadig nye rekorder i kraftmarkedet. Ikke før vi er ferdig med prisrekordene på strøm i februar, opplever vi denne uken både vindkraftrekord og CO2 prisrekord. Nedbøren som ga snø i Sør-Norge forrige uke bidro også til vindkraftrekord i Tyskland. Det blåste veldig bra, og det er stadig flere vindmøller som er produksjonsklare. Kraftprisen i Sør-Norge holder seg relativt tett på de tyske prisene, som foruten dagene med veldig høy vindkraftproduksjon, generelt er høyere enn de nordiske prisene i gjennomsnitt.

CO2 prisen gikk til nye høyder denne uken. Dermed øker de tyske terminprisene på strøm. Det nordiske terminmarkedet klarer ikke helt å holde følge med oppgangen i Tyskland og vi mener generelt markedet fremover er underpriset. Det betyr igjen muligheter for gode kjøp.

En spotprisavtale er ifg. Statistisk Sentralbyrå den strømavtalen som gir deg billigst strøm over tid. Bytt.no sammenligner alle spotprisavtaler på markedet og oppdateres flere ganger daglig. Dette er avtalene som gir deg billigst strøm mandag 22. mars 2021.Sammenlign 351 strømpriser fra alle 95 strømleverandører og bytt til billigere strøm.

Hydrologisk balanse
Den hydrologiske balansen som inneholder akkumulerte vann-, snø- og grunn-/markvannmagasin, viser i slutten av uke 8 et overskudd på 4 TWh mot normalen. Dette er en nedgang på 4 TWh siden forrige oppdatering, skriver Hafslundstrøm.

Den tørre og kalde vær typen fortsatte inn i februar. I Sverige er det så langt i februar levert 74% av normalen mens i Norge er det levert 73%. Fyllingsgraden i vannmagasinene er per uke 7 på 56% i Norge og 51% i Sverige.

Det kalde vinterværet er nå avsluttet og vi har den siste uken fått levert en del nedbør. Videre forventer vi normalt med nedbør og noe mildere enn normalt. Det vil mest sannsynlig ikke bli noe økning i tilsig med dagens værvarsel i mars. Hydrologisk balanse forventes dermed relativ stabil i ukene fremover med en forventning på 3TWh i pluss i uke 11. Fortsatt er det betydelig overskudd i magasinene mens det er kalkulert underskudd av snø i fjellet.

Spotmarkedet
Spotprisen i februar ser ut til å bli levert på ca 45€, vi har i perioden sett enkelt timer klareres på hele 240€ eller en KWh pris på 2,5 kr/KWh. Nivåene fremover ventes å falle kraftig grunnet at effektprisingen vil forsvinne, mars forventes å levere på ca 31 øre/KWh. Hittil i år er system pris levert på 47€ eller 47 øre/KWh. Hele 2020 sett under ett ble levert på 11€. Dette viser hvor sensitivt kraftsystemet i Norden er blitt, systemet er nå enda mere væravhenging enn tidligere år. Innfasing av fornybar energi som vindkraft og utfasing av kullkraft/kjernekraft fører til at prisene svinger enda mere enn tidligere. I sum blir det veldig lave priser når tilsigene er høye og med tilhørende mye vind og motsatt når det er kaldt og vindmøllene står stille.

Direktør Atle Knudsen leder Enthelios Nordic( Foto: Enthelios)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*