Den nordiske investeringsbanken (NIB) har gitt et 11-årig lån på USD 97,3 millioner (EUR 88,30 millioner) til Northvolt Ett AB, som en del av et konsortium, for utvikling, konstruksjon, drift og vedlikehold av et integrert litium-ion batteriproduksjon og gjenvinningsanlegg i Skellefteå, Sverige. InvestEU-programmet vil støtte USD 31,6 millioner av lånet under policyvinduet for bærekraftig infrastruktur.

Utvidere kapasiteten

Lånet vil medfinansiere to nye produksjonsblokker for battericeller som vil utvide kapasiteten til Northvolt ETT-fabrikken, samt et batterigjenvinningsanlegg (Revolt Ett) som leverer inputmaterialer for celleproduksjon på samme sted. Økt tilgang til kostnadseffektivt produserte batterier med lave transportkostnader vil være til fordel for bedriftsklynger med høy verdiskaping som bilindustrien og elektriske apparater, tilføre verdi til gruvesektorer som produserer nikkel eller sjeldne jordmetaller, samtidig som det stimulerer til ytterligere investeringer i fornybar energiproduksjon på tvers av NIBs medlemmer land. Peter Carlsson, medgründer og administrerende direktør i Northvolt, kommenterte: «Denne finansieringen er en milepæl for den europeiske energiomstillingen. Det vil gjøre oss i stand til å realisere det fulle potensialet til Northvolt Ett og demonstrerer at sirkulær, bærekraftig forretningspraksis er grunnleggende for suksess i dagens industri.» André Küüsvek, NIB-president og administrerende direktør sa: «Northvolt-anlegget er et kraftig symbol på potensialet til nordisk samarbeid, med sin evne til å hente råvarer fra Sverige og Finland samtidig som de leverer batterier til de mest ikoniske elbilselskapene. Dette prosjektet under InvestEU-programmet vil ha en varig innvirkning på hele regionen i årene som kommer.» Prosjektet tar sikte på å redusere CO2-utslippene fra dagens 33 kg/kWh til 10 kg/kWh innen 2030 – et nivå langt under den globale standarden på 61–106 kg/kWh – noe som resulterer i betydelige reduksjoner av klimagassutslippene fra avgassrøret.

Reduserer klimaendringer

Lånet bidrar 100 % til å redusere klimaendringer og er berettiget til finansiering fra NIB Environmental Bond-provenyet. I 2020 signerte NIB et 10-årig lån på USD 44,3 millioner med Northvolt ETT AB for bygging av de to første battericelleproduksjonsblokkene. Spesialkjøretøyet Northvolt Ett AB eies av Northvolt AB, en leverandør av bærekraftige batterier fra grønne fabrikker. Selskapet ble grunnlagt i 2016 for å muliggjøre den europeiske overgangen til en avkarbonisert fremtid, og planlegger å levere verdens grønneste litiumionbatteri med et minimalt CO2-avtrykk og de høyeste ambisjonene for resirkulering. Blant Northvolt ABs eiere, investorer, industrielle partnere og kunder er grunnleggeren Peter Carlsson, VW AG, BMW AG, Audi AG, Scania AB, Volvo Group, Goldman Sachs Asset Management, det danske pensjonsfondet ATP og den britiske kapitalforvalteren Baillie Gifford.

Avgjör langsiktig finansiering

InvestEU-programmet gir EU avgjørende langsiktig finansiering ved å utnytte betydelige private og offentlige midler til støtte for en bærekraftig utvinning. Det bidrar også til å mobilisere private investeringer for EUs politiske prioriteringer, slik som den europeiske grønne avtalen og den digitale overgangen. InvestEU-programmet samler under ett tak de mange finansielle EU-instrumentene som for tiden er tilgjengelige for å støtte investeringer i EU, noe som gjør finansieringen av investeringsprosjekter i Europa enklere og mer effektive og fleksible. Programmet består av tre komponenter: InvestEU Fund; InvestEU Advisory Hub; og InvestEU-portalen. InvestEU-fondet implementeres gjennom finansielle partnere som vil investere i prosjekter som bruker EUs budsjettgaranti på 26,2 milliarder euro. Hele budsjettgarantien vil støtte investeringsprosjektene til implementerende partnere, øke deres risikobærende kapasitet og dermed mobilisere minst 372 milliarder euro i tilleggsinvesteringer. Les mer hos NIB og InvestEU. NIB er en internasjonal finansinstitusjon som eies av åtte medlemsland: Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Banken finansierer private og offentlige prosjekter i og utenfor medlemslandene. NIB har høyest mulig kredittvurdering, AAA/Aaa, hos de ledende ratingbyråene Standard & Poor’s og Moody’s.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt Mikael Ahlers, Senior Banker, Services & Consumer, +358 10 618 0386, Mikael.Ahlers@nib.int Arild Moen, assisterende direktør, kommunikasjon, +358 10 618 0496, arild.moen@nib.int Denne informasjonen ble brakt til deg av Cision http://news.cision.com https://news.cision.com/nordic-investment-bank/r/nib-finances-northvolt-battery-production-and-recycling-in-sweden,c3910077

Foto: Fra Norvolts batteriproduksjon i Shellefteå.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*