NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Oslo tirsdag (30. mai 2023), i forkant av det uformelle møtet med allierte utenriksministre, som finner sted onsdag og torsdag.

Generalsekretæren takket statsminister Gahr Støre for Norges betydelige bidrag til Alliansen, og dens betydelige bistand til Ukraina. «Jeg ønsker velkommen at du har forpliktet deg til et femårig bistandsprogram – dette er noe som virkelig utgjør en forskjell – med militær støtte, så vel som økonomisk og humanitær bistand. Dette er noe vi alle setter stor pris på, sier Stoltenberg. Han ønsket videre statsministerens «nøkkelrolle i å drive NATOs arbeid med å beskytte vår kritiske undersjøiske infrastruktur» velkommen, og berømmet Norges forpliktelse til å nå målet om 2 prosent forsvarsutgifter innen 2026.

Om nylig vold mot KFOR-tropper i Nord-Kosovo sa Stoltenberg: «slike angrep er uakseptable og må stoppe. KFOR, NATO-styrkene, vil ta alle nødvendige tiltak for å opprettholde et trygt og sikkert miljø for alle innbyggere i Kosovo, og vil fortsette å handle upartisk, i tråd med vårt FN-mandat.» Han sa: «Vi har bestemt oss for å utplassere 700 flere tropper fra den operative reservestyrken for Vest-Balkan, og å sette en ekstra bataljon med reservestyrker på høyere beredskap, slik at de også kan utplasseres om nødvendig. Dette er forsvarlige skritt for å sikre at KFOR har de kreftene og kapasitetene den trenger for å oppfylle sitt mandat.» Generalsekretæren konkluderte: «vold setter Kosovo og hele regionen tilbake, og setter euro-atlantiske ambisjoner i fare. Både Pristina og Beograd må ta konkrete skritt for å deeskalere situasjonen, avstå fra ytterligere uansvarlig oppførsel, og engasjere seg i den EU-tilrettelagte dialogen, som er den eneste veien til varig fred.»

Tirsdag 30. mai besøker USAs utenriksminister Antony Blinken Sverige. Under besøkets første dag avholdes et møte mellom utenriksminister Blinken, statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström ved F 21 i Luleå. Etter møtet avholdes pressemøte Pressemøtet finner sted på stedet ved Norrbottens luftvåpen F 21, Kallaxheden, Luleå. Innsamling til media senest kl 17.45 på Kallaxvägen 190 ved BDX Företagen, se lenke til kart under snarveier. Derfra går det buss til F 21. Det vil også være mulig å se pressekonferansen direkte og i etterkant på regeringen.se. Risiko for begrenset mobilbåndbredde.

USA`s utenriksminister Anthony Blinken sier til SVT at tiden er inne for svensk NATO-medlemsskap.(Foto: SVT i Luleå).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*