Urssula von der Leyen, statsminister Kaja Kallas og Jens Stoltenberg var i Tallin, Estland fredag før helgen(Foto: NATO)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sluttet seg til Estlands statsminister Kaja Kallas, andre høytstående estiske tjenestemenn, samt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Tallinn for å markere Estlands uavhengighetsdag fredag 24. februar 2023.

Tidlig på morgenen deltok generalsekretær Jens Stoltenberg på flaggheisingsseremonien i guvernørens hage til Toompea-slottet, og la deretter ned en krans ved seierssøylen for uavhengighetskrigen på Frihetsplassen. Deltakerne overholdt ett minutts stillhet for å minnes ett år fra lanseringen av Russlands fullverdige invasjon av Ukraina. Generalsekretæren deltok også i en militærparade av estiske forsvarsstyrker, som inkluderer tropper fra den britisk-ledede NATO multinasjonale kampgruppen i Tapa, Estland, og ukrainske tropper som trener i Estland. Torsdag møtte han også president Alar Karis.

Felles pressekonferanse

På en felles pressekonferanse med statsminister Kallas og president von der Leyen sa generalsekretær Stoltenberg: –

-For over hundre år siden kjempet estiske tropper tappert for deres frihet og uavhengighet. Deres historie er en sterk påminnelse om at vi ikke kan ta frihet for gitt. I dag er det det ukrainske folket som tappert kjemper for sin frihet. Og til tross for et mørkt år med fortvilelse og ødeleggelse, vil deres besluttsomhet og mot uten tvil seire. Jens Stoltenberg la til: –

-For ett år siden startet president Putin sin fullverdige invasjon av Ukraina, en ulovlig angrepskrig, i åpenbart brudd på grunnleggende internasjonale regler. Han ønsket å bryte det ukrainske folkets vilje, og han ønsket å bryte vår enhet. President Putin mislyktes. Ukraina står. Og NATO og EU står med Ukraina.»

Stoltenberg berømmet Estlands solide støtte til Ukraina og sa: «Estland går foran som et godt eksempel, og gir mer militærhjelp som andel av BNP enn noe annet land i verden.»

Generalsekretæren understreket at NATOs tilstedeværelse beskytter de baltiske landene og gir støtte til Ukraina. Han sa at siden 2014 har NATO betydelig forsterket sin tilstedeværelse fra Svartehavet til Østersjøen, inkludert i Estland. «Alt dette sender en klar melding til Moskva – NATO vil beskytte og forsvare Estland, og hver tomme av alliert NATO-landenes territorium,» sa Stoltenberg, og understreket at «NATO`s artikkel 5-forpliktelse er jernkledd – alle for én, og én for alle, sa Jens Stoltenberg.

Kilde: NATO. Google oversetter. Korrektur Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*