NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the Ukraine Defense Contact Group meeting(Foto:NATO.Int.)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok i et møte i den USA-ledede Ukrainas forsvarskontaktgruppe i Ramstein, Tyskland fredag (20. januar 2023). Møtet ble ledet av USAs forsvarsminister Lloyd Austin, og startet med en videotale av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy.

Generalsekretær Stoltenberg sa at Russland ikke viser noen tegn til å forberede seg på fred, men tvert imot forbereder de seg på en lang krig. Derfor, understreket generalsekretæren, haster det med ytterligere å trappe opp militær støtte, slik at Ukraina vinner og frigjør okkupert territorium. «Som de fleste kriger, vil dette sannsynligvis ende ved forhandlingsbordet,» sa Stoltenberg, «men det som skjer i forhandlinger er direkte knyttet til det som skjer på slagmarken, så vi må levere flere våpen til Ukraina nå.»

Stoltenberg takket forsvarsminister Lloyd Austin for ledelsen til USA i å gi svært betydelig militærhjelp til Ukraina. Han ønsket velkommen de nylige kunngjøringene fra andre NATO-allierte og partnere, inkludert Tyskland, Frankrike, Canada, Danmark, Nederland og Sverige angående luftvern, kampvogner for infanteri og pansrede kjøretøy. Han ønsket også velkommen til at Storbritannia, Frankrike og Polen er klare til å levere hovedstridsvogner og lette stridsvogner og oppfordret allierte og partnere til å følge deres eksempel. Generalsekretæren ba også om fortsatt tilførsel av ammunisjon, reservedeler og vedlikehold, samt opplæring. Totalt sett understreket han at kontaktgruppelandene gir «en massiv pakke med kampevner» for Ukrainas selvforsvar, og at konsultasjonene vil fortsette.

Generalsekretæren understreket også viktigheten av å øke ikke-dødelig militær bistand, og la merke til at NATOs omfattende hjelpepakke NATO gir drivstoff, mat, medisinske forsyninger og mer til Ukraina.

Generalsekretæren understreket at NATO-allierte må øke produksjonen av våpen og ammunisjon, og raskt fylle opp lagre. Han bemerket at Alliansen jobber tett med industrien for dette formålet, og at anskaffelser vil være et sentralt tema når NATOs forsvarsministre møtes i februar.

Mens han var i Ramstein, møtte generalsekretæren også den ukrainske forsvarsministeren Oleksiy Reznikov og den nye tyske forsvarsministeren, Boris Pistorius.

EU øker hjelpen til Ukraina med 500 millioner euro

EU-kommisjonen lover ytterligere 500 millioner euro i nødhjelp til Ukraina. Det kunngjorde EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i EU-parlamentet tirsdag. Med dagens valutakurs vil 500 millioner euro tilsvare om lag 4,9 milliarder kroner. Nødhjelpen skal matche den pengesummen EU skal bruke på våpenleveranser til ukrainerne, skriver NTB. VG skriver at statsminister Jonas Gahr Støre lover ti milliarder kroner i bistand til Ukraina

NATO Secretary General Jens Stoltenberg with Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, Minister for Foreign Affairs of Iceland, US Secretary of Defense Lloyd J. Austin III and Oleksii Reznikov, Minister of Defence of Ukraine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*