NATO-allierte ble tirsdag (4. juli 2023) enige om å forlenge mandatet til generalsekretær Jens Stoltenberg med ytterligere ett år, frem til 1. oktober 2024. Beslutningen vil bli godkjent av NATOs stats- og regjeringssjefer på toppmøtet i Vilnius.

Allierte takket generalsekretæren for hans lederskap og engasjement, som har vært avgjørende for å bevare transatlantisk enhet i møte med enestående sikkerhetsutfordringer.

Stoltenberg sa: «Jeg er beæret over beslutningen fra NATO-allierte om å forlenge min periode som generalsekretær. Det transatlantiske båndet mellom Europa og Nord-Amerika har sikret vår frihet og sikkerhet i nesten syttifem år, og i en farligere verden er vår store allianse viktigere enn noen gang.»

Svenska Dagbladet skriver at det knytter seg ofte store forventninger til svenske besøk i Det hvite hus, så også når Ulf Kristersson trer inn i det ovale kontoret. Men den svenske posisjonen er helt ny og innsatsen er mye høyere – Sveriges sikkerhet står på spill.

Jeg har vært sammen med tre svenske statsministre i Det hvite hus. Ingen av de møtene har vært så betydningsfulle som det som nå venter Ulf Kristersson.

Jeg har sett svenske statsministre gå inn litt høytidelige, og komme ut med foreskrevne forsikringer om at forholdet til USA er varmt, sa statsminister Ulf Kristersson da han ankom Washington medd den svenske utenriksministeren natt til onsdag.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto sier at hans regjering vil holde løftet om å ta Sverige inn i NATO – når Tyrkia gjør det.

– Hvis ting beveger seg, vil vi selvfølgelig holde løftet vårt om ikke å forsinke noe lands medlemskap, sier han, ifølge Bloomberg.

Szijjarto sier han har vært i jevnlig kontakt med sin tyrkiske kollega og at Tyrkia vil «rådføre svenskene og NATO-lederne» i løpet av de neste dagene. 29 av NATOs 31 medlemsland har godkjent Sveriges søknad om å bli medlem av alliansen – alle unntatt Tyrkia og Ungarn, skriver Bonnier-eide Dagens Nyheter.

Statsminister Ulf Kristersson fotografert i EU-nemden like før avreise til USA (Foto: Regeringskansliet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*