I mai 2019 annonserte den russiske presidenten Vladimir Putin at de hadde bestilt 76 Su-57-kampfly som alle skal være levert til det russiske flyvåpenet innen 2028. Norden har samlet 250 jagerfly av typen F-35, og F-18 Hornet, F 16 og Jas Gripen N/G. Kvaliteten på de vestlige jagerflyene er gjennomgående höyere og elektronikk-konsernet Ericsson, har verdens kanskje mest avanserte teknologi tilpasset jagerflyet Gripen. Dette sier mye om styrkeforholdet melleom Russland og NATO i Östersjöen og Nordområdene, skriver Nordic News i en helgekommentar. Generalsekretær Jens Stoltenberg er fotografert av NATO.

Det er viktig for president Vladimir Putin å påvirke folk og politikere i Vesten til å tenke at våpenhjelp til Ukraina er nytteløst eller risikabelt, derfor bruker Putin mye tid på de velkjente påstandene om Russlands militære styrke.  Presidenten truer igjen med bruk av atomvåpen dersom president Macrons forslag om bruk av soldater i Ukraina blir virkelighet. Den russiske presidenten nevnte i sin tale de to nordiske landene Finland og Sverige. Han an at de to nordiske landenes medlemskap i NATO er en trussel mot Russlands uavhengighet. Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO sier at et samlet Norden i NATO er en garanti for vår egen sikkerhet.

Forhandlinger med USA

I talen hevder han at Vesten forsøker å få Russland inn i et våpenkappløp, men avviser anklagene om at Russland vil sende atomvåpen ut i verdensrommet.Videre hevder han at Russland er klare til å ha samtaler med USA om strategisk stabilitet, men at de ikke vil bli presset inn i slike samtaler. 

Det rusisiske våpensystemet Sarmat er operativt på plass i avdelingene og Vesten kommer snart til å få demonstrert hvordan det virker. Russlands strategiske atomstyrker står i full beredskap, advarer Putin. Uttalelsen må ses i lys av Putins behov for å vise styrke mot et Nato, som trolig er langt sterkere militært og teknologisk enn Russland.  Norge, Sverige og Finland har styrket sitt luftvern betraktelig i et langsiktig perspektiv og vil kunne slå tilbake hurtig og bredt.

Trollfabrikker virker ikke

Når Putin kommer med tilsvarende budskap, ser man store kampanjer i sosiale medier parallelt. Såkalte «trollfabrikker» gjentar og gjentar budskapet, helt til det blir en sannhet.  Det er ingen grunn til å tro at den nordiske pressen svelger de russiske lögnene etter innmarsjen i Ukraina for ett år siden. Krigen var et sentralt tema i Vladimir Putins tale. Det synes viktig for ham å vise til de mange drepte og skadde soldatene som viser kynismen i Putins spill. Antall drepte russiske soldater i Ukraina-krigen er betydelig.

Det kom ingen klare signaler om endret strategi i Ukraina-krigen. Han hevder at det ikke var Russland som startet krigen i Donbas. Denne påstanden er det ingen i Vesten som tror på i nordiske papir- eller nettaviser. Ingen bloggere i vest tror på «Trollfabrikantene.»

– Men vi må gjøre alt for å avslutte krigen, sa Vladimir Putin i talen. Vi vil utslette nazismen og fullføre «spesialoperasjonen» i Ukraina, sa presidenten videre. Dette er det ikke lenger noen i Vesten som tror på, skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar til Putins tale för det russiske presidentvalget, som må betraktes som en farse.

Ukraina blir medlem i EU

Under overskriften «Why Ukraine is winning» har Phillips P. O’Brien, professor i freds- og konfliktstudier ved St. Andrews University i Skottland, skrevet om det han hevder er en vellykkede strategi brukt av Ukraina. Det handler om hvordan de bruker luftvern og luftvåpen for å hindre en russisk luftdominans. Men også at de unngår store slag og heller investerer i en utmattelseskrig, der mindre grupper slår ut russiske lastebiler og stridsvogner med håndvåpen «Dette vil sannsynligvis ikke resultere i en raskere slutt på krigen, men det gir en mulighet til å tappe russiske militære ressurser og dermed Russlands politiske vilje til å fortsette å kjempe, noe som kan bane vei for at Ukraina kan nå sine mål ved forhandlingsbordet . Den ukrainske måten å krige på kan oppnå det som tidligere virket nesten umulig, avslutter professoren.

Generalsekretær Jens Stoltenber sier at Ukraina vil slutte seg til NATO. Det er ikke et spørsmål om, men om når. Mens vi forbereder deg på den dagen, vil NATO fortsette å stå sammen med Ukraina. For din sikkerhet, og for vår, sier Stoltenberg. Det er selvsagt viktig at den nåværende konflikten ikke ender i en tredje verdenskrig. Her må president Vladimir Putin etter det udemokratiske valget i Russland i mars ,ta på seg det fulle ansvaret for den fremtidige globale utviklingen, skriver Nordens Nyheter i sin helgekommentar etter Vladimir Putins presidentvalgtale.

Russiske soldater lytter til president Vladimir Putins tale(Foto: SVT TV 2 Aktuelt)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*