Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er P20210303AS-1901-819x1024.jpg
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

President Joe Biden sa nylig i et CNN-intervju at Ukraina må avgjøre tidspunktet for et mulig medlemskap i NATO og eller EU. President Zelenskyj sier til ABC News at han vil ha mer våpen og tydeligere sikkerhetsgarantier. Nordens Nyheter skriver i en lederartikkel at NATO og Vesten ikke bør inngå noen «Chamberlain-fred» med Vlaimir Putins Russland.

Norsk presse skriver at Nato står fast ved at det er Ukraina selv om setter vilkår for eventuelle fredsforhandlinger med Russland, og når tiden er inne. Stabssjef Stian Jenssen i NATO nyanserer dermed sin uttalelse om å avgi territorium til Russland i bytte med Nato-medlemskap. Dette ville et slags «Chamberlain-diplomati» som neppe aksepteres av Det Hvite Hus. Som vi husker krevde Adolf Hitler område etter område i Europa før første verdenskrig. Vladimir Putin ønsker ikke bare å legge under seg Ukraina, men krevde også at Sverige og Finland skulle være nøytrale før NATO-møtet i Vilnius i juni.

Kom med feil uttalelse

– Min uttalelse om dette var en del av en større diskusjon om mulige fremtidige scenarier i Ukraina, og jeg burde ikke sagt det på den måten. Det ble feil, sa Stian Jenssen til VG onsdag formiddag. Han er generalsekretær Jens Stoltenbergs stabssjef i Nato.

Dermed er det trolig ingen god løsning å tilby Russland et landområde som Krim for å trekke seg ut av Ukraina og innse at Russland har tapt krigen. NATO tanker om et felles forsvar i Norden innenfor rammen av EU og NATO støttes av de nordiske utenriksministrene. Nordic News er den eneste avisen i Norden som konsekvent har gått inn for en slik løsning fra før 1978, da statsminister Odvar Nordli forsøkte å få flertall i Stortinget for den såkalte Volvo-avtalen. Norge skulle kjøpe 40 prosent av Volvo for en liten del av oljeformuen. Volvo hadde dengang militære prosjekter og samarbeid med Saab. En Volvo-avtale kunne gitt interessante samarbeidsmuligheter for både Norge ,Sverige, og Finland i en tid når et slikt samarbeid er absolutt påkrevet.

Felles forsvar i Norden

Generalsekretær Jens Stoltenberg legger nå opp til et felles forsvar i NATO på den nordlige flanken. Dette betyr felles operasjoner i samarbeid mellom Finland, Sverige og Norge. Norden har med sine 250 jagerfly det sterkeste luftforsvaret på den nordlige halvkule sammen med USA. Det bør også legges opp til felles produksjonsatsing i alle de nordiske landene, og jag har selv opplevd hvordan det svenske jagerflyet Gripen kan integreres med NATO ved å ta av og lande på landeveien i Norge og Sverige , der flyene gjemmes under nett og hvor det kan foretas enkel service på motorene. Dette nordiske samarbeidet må Stoltenberg iverksette før han går av som generalsekretær i NATO i oktober 2024. NATO fotograferte statsminister Ulf Kristersson og generalsekretær Jens Stoltenberg tidligere i år.

Forhåndsvisning av metabeskrivelse:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*