Group CEO Thorbjörn Magnusson i Sampo Group( Foto: Sabrina Dailot Seguro)

Nasdaq Stockholm mest suksessrike noteringssted, Nasdaq First North er fortsatt den ledende SMB-børsen i Europa i 2022. Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) presenterte nylig sin årlige statistikk for Nasdaqs europeiske markeder. Til tross for et svært turbulent makromiljø drevet av flere uforutsette eksterne hendelser i 2022, beholdt de nordiske og baltiske regionene lederposisjonen på flere nøkkelområder, inkludert SMB-noteringer. Med 41 oppføringer forble Nasdaq Stockholm også den mest suksessrike oppføringsarenaen i Europa i 2022.

Dermed opprettholde Nasdaqs posisjon som et ledende europeisk noteringssenter

Til tross for lavere tall i både innhentet kapital og antall noteringer i forhold til den ekstraordinære 2021, er Nasdaq fortsatt en ledende europeisk børsgruppe når det gjelder antall nye noteringer på sine markeder. Totalt ønsket Nasdaq-aksjemarkedene i Sverige, Danmark, Finland, Island og de baltiske landene velkommen til 74 nye børsnoteringer, inkludert 38 børsnoteringer, som samlet inn 762 millioner EUR i risikokapital. Med 48 nye selskaper velkommen i 2022, er Nasdaq First North (Nasdaqs vekstmarked i Europa) fortsatt det fremste SMB-markedet i Europa.

«Til tross for et ekstraordinært og på mange måter utfordrende 2022, med krig i Europa, turbulente energimarkeder og økende inflasjon, har Nasdaq vært i stand til å opprettholde sin posisjon som en ledende noteringsarena i Europa. Nasdaqs europeiske markeder er fortsatt en attraktiv kapitalkilde, og vi fortsetter å være det offentlige markedet som velges for både selskaper og investorer over hele Nord-Europa,» sa Adam Kostyál, leder for europeiske noteringer ved Nasdaq.

Sampo Group en av de største

De største børsnoteringene når det gjelder innhentet kapital var Engcon AB (170 millioner euro), og den største børsnoteringen per markedsverdi var dobbeltnoteringen av finske Sampo Group på Nasdaq Stockholm (25,7 milliarder euro). En annen viktig milepæl var byttet av Embracer (markedsverdi: EUR 5,7 milliarder) fra First North til Main Market.

«Gjennom et ekstremt turbulent markedsmiljø har teamet vårt jobbet utrettelig for å fortsette å drive vårt teknologiske lederskap, markedsplassfortreffelighet og sterke forpliktelse til bærekraft for å skape et kapitalmarkedstilbud i verdensklasse for både selskaper og investorer i tider med usikkerhet, sa Bjørn Sibbern, President, European Markets hos Nasdaq. «I 2023 vil vi fortsette å jobbe sammen med kundene våre for å bygge og videreutvikle noen av de beste markedene i verden.»

ESG-utvidelse og robust vekst for Puro.earth

I 2022 fortsatte Nasdaq å investere i å styrke sine miljø-, sosiale og styringsevner (ESG). Nasdaqs majoritetseide karbonfjerningsplattform Puro.earths handelsvolum for CO2-fjerningssertifikater (CORC) økte med 250 % og handelsverdien med 350 % sammenlignet med året før.

I mars 2022 lanserte Nasdaq verdens første referanseprisindekser for råvarer som sporer prisen på å fjerne karbondioksid fra atmosfæren og følger prisen på karbonfjerningssertifikater (CORC) utstedt av Puro.earth. For ytterligere å understreke potensialet til karbonfjerning som en måte å nå netto-null, var Nasdaq og Puro.earth begge representert på FNs klimakonferanse (COP27) i Sharm El Sheikh, Egypt, i november.

I tillegg vokste nye noteringer på de nordiske bærekraftige gjeldsmarkedene med 11 % sammenlignet med 2021. Det totale volumet av obligasjoner notert på de nordiske og baltiske bærekraftige gjeldsmarkedene vokste med 23 % til 48,2 milliarder euro ved utgangen av 2022.

Opprettholde markedsandeler og nordisk handelslederskap til tross for lavere handelsvolum

Etter den generelle markedstrenden, så Nasdaq at handelsvolumer i de fleste av sine europeiske markeder møtte utfordringer i 2022, og aksjehandelen falt 10,8 % til et daglig gjennomsnittlig volum på 3,6 milliarder EUR på tvers av alle markeder. Nasdaq opprettholdt en markedsandel på 72 % i løpet av året med tent- og auksjonshandel i sine børsnoterte aksjer og fortsatte å styrke sin lederposisjon i det nordiske derivatmarkedet. Dette inkluderer Norge, hvor Nasdaq har klart å oppnå 55 % markedsandel i enkeltaksjeopsjoner. Gjennom 2022 lanserte Nasdaq en rekke produkter og tjenester for ytterligere å støtte handelsfellesskapet, inkludert opsjoner på OMXS30 ESG-indeksen, skriver Nasdaq Nordic i en pressemelding.

Knut >Arne Alsaker(tv) og Thorbjørn Magnusson i Sampo (th).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*