Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide( Foto: Regjeringen)

USA er ikke hakket bedre, vil noen hevde. Ja, vestlig politikk har ofte vært både hyklersk og og har prestert mye dobbeltmoral. Er derfor NATO og Vesten like kaputt og skyldig som Putins Russland? Nei, selvsagt ikke. Kai Eide overser et vesentlig poeng. Den vesentlige forskjellen mellom Putins Russland og Vesten er ikke hva de militære brukes til og gjør. Forskjellen ligger i hvordan politikerne og samfunnet reagerer på de, skriver Nordens Nyheter i en kommmentar.

Tortur og forferdelige voldsbruk kan vi finne på alle sider, men i Vesten følges det av opprørthet, krav om konsekvenser, analyser i det åpne rom, oppgjør med politikere, en søken etter skyldige, og en fri presse som sørger for dette. I Russland finnes intet av dette. Tvert imot, den løgnaktige despoten Putin utroper de brutale russiske krigsforbryterne i Botscha til helter. Den journalist som våger å si sannheten ender i fengsel i 15 år.

Tar grunnleggende feil

Der Kai Eide tar grunnleggende feil er at han nærmest sidestiller Putin med USA. Putin myrder og lyver, og trives med det. USA var ikke særlig bedre. I Vietnam, Mellom-Amerika, i Midtøsten, i Irak, i Gulfkrigen og i Afghanistan har også amerikanere og deres president løyet. Militære har myrdet og torturert. De er ikke bedre enn Putin, vil noen hevde. Derfor mener de at det er dobbeltmoral når man reagerer så ensidig på Putins krigsforbrytelser, og ikke ser at de selv har noe av skylden for dem.

Omfavnelse av urett

Det er en vesentlig forskjell på dem som ingen idealer eller moral har, men som blir stilt til ansvar, og dem som kynisk omfavner urett. Mellom dem som kynisk bruker løgnen, og dem som kjemper mot den. Det er riktig at vesten mistet interessen for Russland da DDR og Sovjetunionen kollapset. Snarere mistet Vesten interessen for Russland etter 1990. Det blir helt feil å gi Vesten skylden for en brutal invasjon av et demokratisk og fredelig europeisk land, fordi det ikke ønsker noe ekteskap med mor Russland. En mor som ikke lar sine sønner bygge egne liv, og dreper dem, kan ikke klage på andre når de blir kalt paria, brutale og forkastelige. Det er vel fortjent. Putin er som en patologisk massemorder som enkelte vil frikjenne fordi han hadde en dårlig barndom. Det å forstå Putin, men ikke dømme og fordømme ham, blir det samme som å forstå Behring Breivik, men ikke fordømme ham fordi han hadde en dårlig barndom. Derfor snakker vi lite om å fordømme Russland, men mest om Putin. Han ødelegger verden og sitt eget land. Han fortjener ikke annet enn motstand, forakt og straff. Det er her Kai Eide ligger feil, skriver Erik Heming i et innlegg i Nordens Nyheter etter artikkelen « Skremt av ensrettingen» i Klassekampen torsdag 26. mai. Dette førte til en giftig debatt i NrK`s «Dagsnytt Atten», mellom tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den tidligere toppdiplomaten Kai Eide, begge fra Høyre.

Klassekapen fotografert av N.P. Tanderø

.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*