Tusen gjester var tilstede under Nobel-festen i Stockholm mens litt over hundre gjester var med på å feire Fredsprisen i Speilsalen på Grand Hotel i Oslo. Fredsprisen har denne gang hentet fram fremragende vinnere fra kriserammede områder som krigsrammede Irak og Kongo i Afrika. Nobelprisen i medisin er vel den prisen som har har fått størst oppmerksomhet i media. Fredsprisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad hilste mandag fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell i Oslo. Fredsprisvinnerne brukte lengre tid enn vanlig og både Mukwege og Murad brøt ut i gledes smil da de så folkehavet, ifølge NTB.  På bildet ser vi Nobel-pris-vinner i økonomi Paul Romer fra USA, som fikk prisen sammen med William Nordhouse, skriveer Nordens Nyheter..

Medisinpris i fokus

Nobelprisen i økonomi går til William D. Nordhaus og Paul M. Romer for å ha brukt økonomiske modeller til analyse av klimaendringer og teknologisk utvikling. Amerikaneren James P, Allison og japaneren Honjo mottar nobelprisen i medisin for sin forskning på hvordan celler tilknyttet immunsystemet kan påvirke kreftbehandling. Årets nobelpris i kjemi deles mellom Frances H. Arnold, George P. Smith og Sir Gregory P. Winther. Deres forskning har blant annet gitt verden tryggere, mer miljøvennlig kjemi og antistoffer som er lettere å produsere. Nobelprisen i fysikk 2018 går til tre forskere som har gjort banebrytende oppfinnelser innen laserfysikk. Canadiske Donna Strickland er bare den tredje kvinnen i historien som mottar prisen. Strickland er bare den tredje kvinnen i historien som har mottatt nobelprisen i fysikk siden prisen ble delt ut første gang 1901.

William Nordhouse fikk økonomiprisen med Romer tross kritkk for metodebruk av FN(Foto:Brittanica)

Norsk økologipris

Det norske oljefondet på nærmere ni tusen milliarder kroner bør kunne være grunnlaget for en ny internasjonal norsk «Nobel-pris», som kan konkurrere med de svenske Nobel-prisene. En gruppe journalister og forskerre i Norge har forsøkt å skaffe frem midler over statsbudsjettet til en økologipris, uten at regjeringn har nappet på det meget interessante forslaget. Den norske Nansen-sprisen kan deles ut i litteratur til diktere som har fulgt i Henrik Ibsens fotspor, eller til modige journalister som tør å utfordre internasjonale mordere. Klimaforskning er også høyt oppe på agendaen, og en norsk forsker har nylig fått million-beløp av staten til å forske på miljø og mat. Nobel-prisen i litteratur ble ikke utdelt i Stockholm i 2018, og på dette området bør Norge kunne være en fullverdig konkurrent for svenskene.

Nordisk Nobel-pris

Det beste på sikt er selvsagt å slå sammen Nobel-prisen med en ny norsk Nansen-pris, og i fremtiden dele ut tidenes største beløp til modige og dristige hjerner som tør utfordre makten i verden og sette fokus på det beste i oss mennesker uansett nasjonalitet. Nordic News noterer at Jimmy Åkesson fra partiet Sverige-demokratene, med 20 prosent av stemmene ved Riksdagsvalget, ikke var invitert til Nobel-festen i Stockholm. Dette eer uhørt og smaker av svensk dobbeltmoral, skriver Nordens Nyheter i enNobel-kommentar. Med utebliven svensk Nobel-pris i litteratur 2018, bør vi skynde oss med å etablere en Nansen-pris bassert på nyrike Norges oljepenger. Dermed kan vi vinne en prestigeseier før den svenske Nobel-komiteen kommer på banen igjen etter alle skandalene.

Kong Carl Gustav og dronning Silvia(Foto: TT)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*