Hele 450.000 bedrifter kan få hjelp til omstilling(Foto: Regnskap Norge)

Ledende regnskapsforetak går sammen for å sette fart på den bærekraftige omstillingen i norsk næringsliv. – Regnskapsbransjen bistår 70 % av norsk næringsliv med regnskap og rådgivning. Ingen er så tett på så mange bedrifter. Potensialet for et suksessfullt grønt skifte er enormt nå som bransjen forplikter seg til å hjelpe kundene med å identifisere og nå bærekraftsmålene sine, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Ifølge SSB består norsk næringsliv av nærmere 650 000 virksomheter. Regnskapsbransjen betjener 70 % av disse – alt fra små og mellomstore, til store selskaper.

– Det er ikke uten grunn at bransjen går under navnet hele Norges økonomisjef. Regnskapsføreren er den ultimate økonomiske rådgiver på grunn av objektiviteten, innsikten og nærheten hun har til kunden sin – også når det kommer til bærekraft, sier Regnskap Norge-direktøren.

Regnskapsbransjen bidrar til lavutslippssamfunnet


Undersøkelser viser at 60 % av klimautslippene i Europa stammer fra SMBene.

– Norsk næringsliv består omtrent utelukkende av små og mellomstore virksomheter, og regnskapsføreren fungerer ofte som disse bedriftenes nærmeste rådgiver. Bransjens forpliktelse setter utvilsom fart på næringslivets omstilling, og vil kutte utslippene i Norge, forteller Aale-Hansen.

– Regnskapsføreren kjenner bedriften bedre enn bedriften kjenner seg selv. Regnskapet forteller den nakne sannheten om virksomheten, og regnskapsføreren har kompetansen til å analysere, oversette og agere på regnskapets tale, fortsetter han.

Accountor, Adwice, Aider, Azets, Amesto, SpareBank 1 Regnskapshuset SMN og Vekstra er først til å signere forpliktelsen. Regnskapsforetakene skal, i tillegg til å hjelpe kundene sine, jobbe med bærekraftig omstilling i egen virksomhet.

– Regnskapsbransjens bærekraftsforpliktelse er tosidig. Regnskapsforetakene skal bistå kundene sine. Samtidig skal de jobbe med å bli mer bærekraftige på hjemmebane. Forpliktelsen er bindende, og foretakene skal rapportere på fremgang hvert år, sier Regnskap Norge-sjefen.

Næringsministeren hyller regnskapsbransjens forpliktelse


Regjeringen, med næringsministeren i tet, har høye ambisjoner når det kommer til bærekraft; Norge skal blant annet bli en grønn industrikjempe og klimagassutslippene skal kuttes.

– Det er gledelig å se at regnskapsbransjen forplikter seg til å hjelpe næringslivet med å skape lønnsomhet i nye og sirkulære forretningsmodeller, og sikre en konkurransedyktig bærekraftig omstilling. Bærekraft er ikke noe som «går over». Omstillingen er allerede i gang. Og de bedriftene som er tidlig ute og tar et aktivt ansvar for bærekraft vil oppleve styrket konkurransekraft, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

– Initiativet er i tråd med målene i Hurdalsplattformen og regjeringens veikart for grønt industriløft. Vi skal kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. Når vi vet at små og mellomstore bedrifter utgjør 99 % av norsk næringsliv, sier det seg selv at det er viktig med økt innsats for bærekraft her. Det gleder meg at bedriftene tar ansvar, bruker økonomiske data, analyserer og justerer strategiske satsinger i mer bærekraftig retning. Jeg ønsker bransjen lykke til, og har store forventninger til resultater fremover, sier Vestre.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*