Styreleder og grunnlegger av Fondsfinans Erik Must legger frem interessante økonomiske rapporter gjennom året( Foto: Fondsfinans)

Februar var nok en god måned for det norske høyrentemarkedet, og norske høyrentefond steg over én prosent i gjennomsnitt. Kredittpåslagene er på nivå med det laveste siden 2016 (~583 punkter), men fortsatt langt høyere enn i Europa (~265 punkter). Forskjellen skyldes blant annet en høyere andel syklisk industri i Norge. Påslagene vil kunne falle mot europeiske nivåer etter hvert som ikke-sykliske virksomheter utgjør en større andel av det norske markedet.Oppturen fortsatte innen shipping, deler av oljeservice, samt petroleumsproduksjon, drevet av stabilt høye fraktrater og økt oljepris. Siccar Point Energy benyttet muligheten til å refinansiere sin obligasjon med forfall i 2023 allerede nå, ved å kjøpe den tilbake på kurs 103,6 og samtidig utstede et nytt femårslån på kurs 99 (begge med 9% fastrente). Det var god etterspørsel etter den nye obligasjonen, som steg i kurs etter emisjonen.Til tross for noen positive måneder, er det fortsatt en solid premie på ”brune” selskaper, skriver Fondsfinans i måen nedsrapport for februar 2021. Åtte av Fondsfinans forvaltere har bidratt i denne rapporten.

Mulighet for høy avkastning

Der kontantstrøm-genererende Siccar Point måtte betale dyrt, hentet «konseptet» Aker Horizons hele 2,5 milliarder kroner på svært rimelige NIBOR+3,25%. For fond med fleksible mandater er det mulighet for høy avkastning i dagens marked.Eiendom var den svakeste sektoren. Etter mange år med fallende renter og såkalt yieldkompresjon blir det spennende å se hvordan eiendomsselskaper klarer seg hvis rentene fortsetter å stige. Frykten blant enkelte investorer er at selskapene har lånt opp på økte eiendomsverdier, og at denne effekten nå muligens reverseres. Selskaper med lange, inflasjonsjusterte kontrakter bør klare seg godt, selv om gjeldsgraden kan være høyere enn antatt. Primærmarkedet var sterkt i februar, med flere utstedelser innen et bredt spekter av sektorer. Hele NOK 11,5 mrd. ble hentet, sammenlignet med NOK 3,9 mrd. for januar. Kjente travere som Ice og Norske Skog hadde få problemer med å sikre videre finansiering. Så langt i år har emisjonsvolumet vært NOK 15,4 mrd., omtrent en tredjedel av totalvolumet for 2021. Annenhåndsmarkedet var velfungerende, med tilfredsstillende likviditet og muligheter til å gjøre transaksjoner, tross flere store ny-utstedelser. Det tegner til å bli et aktivt år i høyrentemarkedet.

Ned for Global Helse

Markedskommentar: Februar var en god måned i det norske kredittmarkedet. Det europeiske forble tilnærmet uendret, og den ledende IG-indeksen, Itraxx Europe, falt ett punkt til 51. Pengemarkedsrentene steg markant, og den norske 10-årsrenten endte på 1,46 %, opp 40 punkter fra januar. Porteføljekommentar: Avkastingen for Oligasjon ble noe bedre enn ventet, med oppgang på 15 punkter, omtrent dobbelt så høyt som den forventede avkastningen. Dette skyldes reduserte kredittpåslag i hele porteføljen. Spesielt Protector og annen ansvarlig lån har bidratt positivt. Protector leverte gode tall for Q4, er velkapitalisert, samt guider på god teknisk lønnsomhet fremover. Siden markedet fremstår fair priset, har vi valgt å beholde noe risikokapasitet gjennom ubenyttet ansvarlig lån-ramme og ekstra kontantbeholdning. Den forventede avkastningen neste 12 mnd er redusert til 0,8% (før kost), drevet av reduserte kredittpåslag. Ved månedsslutt hadde fondet en rentedurasjon på 0,16 år og en kredittdurasjon på 2,0 år. Den gjennomsnittlig kredittrating er A- (etter forvalters vurdering). Bankinnskudd utgjorde 2,8% av fondet. Christoffer CallesenPorteføljeforvalterCallesen har forvaltet fondet siden 01.10.2020Forvalter har andeler i fondet.Fondsfinans Global HelseMarkedskommentar: Den globale helsesektoren var ned -1,8% i NOK (MSCI World Health Care, +1,1% i USD) i februar, mens det brede aksjemarkedet (MSCI World Index) steg hele +3,6% (målt i NOK).Helsesektoren underpresterte det brede aksjemarkedet i februar. Sektoren fremstår som en kilde til finansiering ettersom investorene roterer ut av ”vekst” og mot ”verdi” med stigende lange renter i USA. De globale europeiske legemiddelselskapene underpresterte sine amerikanske like, og bioteknologi reverserte mye av årets oppgang de siste ukene i februar. Sektoren kom under press ettersom flere investorer allokerte kapital mot mer sykliske sektorer. Dette gikk også utover de store selskapene på tross av deres manglede deltakelse i den forutgående oppgangen. Svakest innen helse i februar var de spesialiserte IT-selskapene, mens de medisinske utstyrsleverandørene var eneste industri som endte opp for måneden. Vi ser imidlertid gode muligheter i helsesektoren fremover og anser den svake utviklingen som midlertidig.Porteføljekommentar: Fondsfinans Global Helse var ned -1,6% i februar.Største positive bidrag kom fra IQVIA Holding. Selskapet rapporterte gode kvartalstall, og utsiktene for 2021 overgikk analytikernes forventning. Legemiddelselskapet GSK bidro meste negativt i februar. I februar kjøpte fondet en ny posisjon i helseforsikringsselskapet Anthem, og solgte seg samtidig helt ut av Elekta og Photocure. Ved månedsslutt hadde fondet 29 posisjoner og 5,5% i kontanter, skriver porteføljeforvalter Mads Andreassen i Fonds finnans

Fondsforvalter Erik Must sammen med Jan-Tore Holen(Foto: Fondsfinans)

Bra måned i kreittmarkedet

Markedskommentar: Februar var en god måned i det norske kredittmarkedet. Det europeiske forble tilnærmet uendret, og den ledende IG-indeksen, Itraxx Europe, falt ett punkt til 51. Pengemarkedsrentene steg markant, og den norske 10-årsrenten endte på 1,46 %, opp 40 punkter fra januar. Porteføljekommentar: Avkastingen for Oligasjon ble noe bedre enn ventet, med oppgang på 15 punkter, omtrent dobbelt så høyt som den forventede avkastningen. Dette skyldes reduserte kredittpåslag i hele porteføljen. Spesielt Protector og annen ansvarlig lån har bidratt positivt. Protector leverte gode tall for Q4, er velkapitalisert, samt guider på god teknisk lønnsomhet fremover. Siden markedet fremstår fair priset, har vi valgt å beholde noe risikokapasitet gjennom ubenyttet ansvarlig lån-ramme og ekstra kontantbeholdning. Den forventede avkastningen neste 12 mnd er redusert til 0,8% (før kost), drevet av reduserte kredittpåslag. Ved månedsslutt hadde fondet en rentedurasjon på 0,16 år og en kredittdurasjon på 2,0 år. Den gjennomsnittlig kredittrating er A- (etter forvalters vurdering). Bankinnskudd utgjorde 2,8% av fondet. Christoffer Callesen har forvaltet fondet siden 01.10.2020 og har andeler i fondet.

Styreleder Erik Must i Fondsfinans er en av Norges Beste forvaltere(Foto: Fondsfinans)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*