President Emmanuel Macron( Foto: Palais Elysee en Paris)

Kiev. Ukraina (AP) – Frankrikes president Emmanuel Macron brakte sin diplomatiske innsats for å desarmere krisen over Ukraina til hovedstaden Kiev på tirsdag, en dag etter timer med samtaler med Russlands president Vladimir Putin ga ikke noe åpenbart gjennombrudd, skriver Associated Press.

Macron møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy da frykten for en mulig russisk invasjon øker. Moskva har samlet over 100 000 soldater nær Ukrainas grenser, men insisterer på at de ikke har noen planer om å angripe.

Kreml vil ha garantier fra Vesten om at NATO ikke vil akseptere Ukraina og andre tidligere sovjetiske nasjoner som medlemmer, at det stopper våpenutplasseringen der og ruller tilbake sine styrker fra Øst-Europa – krever at USA og NATO avviser som ikke-startere.

Møte i fem timer

Macrons samtaler med Putin mandag varte i mer enn fem timer, og den franske lederen sa til journalister at de lot ham sørge for at «det ikke er noen degradering og ingen (ytterligere) eskalering».

Han sa at han ikke forventet at Putin skulle gjøre noen «bevegelser», og sa at målet hans var å «hindre en eskalering og åpne nye perspektiver. … Det målet er nådd.»

Macron sa at Putin «satte en kollektiv felle» da han startet utvekslingen av skriftlige dokumenter med USA. Moskva sendte sine krav til Washington i form av utkast til avtaler som ble offentliggjort, og insisterte på et skriftlig svar, som ble lekket til Washington. pressen.

«I diplomatiets historie var det aldri en krise som har blitt løst ved brevvekslinger som skal offentliggjøres etterpå,» sa han og la til at det var grunnen til at han bestemte seg for å reise til Moskva for direkte samtaler.

Putin sa etter møtet at USA og NATO ignorerte Moskvas krav, men signaliserte at han var villig til å fortsette å snakke.

NATOs, amerikanske og europeiske ledere avviser blankt kravene som de sier utfordrer NATOs kjerneprinsipper, som å stenge døren for Ukraina eller andre land som kan søke medlemskap; men de har tilbudt å snakke om andre russiske sikkerhetsproblemer i Europa.

Krim vil forbli russisk

Putin advarte om at Ukrainas medlemskap i NATO kan utløse en krig mellom Russland og NATO- alliansen dersom Kievv skulle flytte for å gjenerobre Krim-halvøya, som Moskva annekterte i 2014. I så fall, sa han, ville europeiske land bli trukket inn i en militær konflikt med Russland der «Det vil ikke være noen vinnere.»

USAs president Joe Biden har sagt at enhver utsikt til Ukrainas inntreden i NATO «i nær sikt ikke er særlig sannsynlig», men han og andre NATO-medlemsnasjoner og NATO selv nekter å utelukke Ukrainas inntreden i alliansen på et fremtidig tidspunkt, skriver Ap..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*