WASHINGTON (AP) – Da Senatsleder Mitch McConnell reiste seg for å kunngjøre sin stemme for å frikjenne Donald Trump for riksrettsanklagene i angrepet på hovedstaden 6. januar 2021, sa republikaneren i offentlighet at den tidligere presidenten trolig ville måtte møte i retten.

«Han har ikke kommet unna med noe ennå – ennå,» sverget McConnell. «Vi har et strafferettssystem i dette landet. Vi har sivile rettssaker. Og tidligere presidenter er ikke immune mot å stå til ansvar av noen av dem.»

Men mens Trump forbereder seg på å møte torsdag på føderale anklager om at han orkestrerte en enestående innsats for å velte Joe Bidens valgseier i 2020, møter det republikanske partiets 2024-frontløper for Det hvite hus ingen slike alvorlige advarsler eller beskyldninger fra andre republikanere.
Det er en gjennomtrengende stillhet som vekker oppmerksomhet når Trump ruver over feltet av republikanske kandidater til presidentskapet. Borte er de som en gang sto opp mot Trump. I stedet har partiet Trump leder i hovedsak gitt opp å kritisere handlingene hans, motvirke impulsene hans eller sette en kontroll på hans akkumulerende makt.
Forskere i autoritær historie advarer om at det er et klassisk eksempel på et eroderende demokrati.

«He’ll do it again,» offentliggjorde en ny annonse fra Republican Accountability Project, en påvirkningsgruppe. «Med mindre han møter konsekvenser.»

Justisdepartementets tiltale mot Trump skisserer med nye detaljer i hvilken grad den beseirede presidenten tyr til en vidtgående plan for å velte Bidens valg, som kulminerte med det dødelige opprøret ved Capitol 6. januar, et innenlandsk angrep ulikt noe annet i USAs historie. .De fleste medlemmer av kongressen har personlige erfaringer med hendelsene 6. januar – noen barrikaderte dørene til husets kammer eller flyktet for sin sikkerhet mens mobben av tusenvis av Trump-tilhengere beleiret.

På den tiden kalte den republikanske lederen Kevin McCarthy det sin «tristeste dag» i kongressen, og han sa at Trump «bærer ansvaret» for det som skjedde.

Etter at den 45 sider lange tiltalen ble levert sent tirsdag, reagerte McCarthy, nå talsmann i Representantenes side, en annen reaksjon. Han kalte det «DOJs forsøk på å distrahere fra nyhetene og angripe frontløperen for den republikanske nominasjonen, president Trump.»

Skiftet blant republikanere i kongressen var raskt for noen, utvetydig for andre og nå, mens Trump søker en retur til Det hvite hus, nesten fullstendig.

Republikanere som en gang utfordret Trump, som tidligere representant Liz Cheney, har blitt fjernet fra vervet av velgere, eller tvunget til tidligere pensjonisttilværelse. De som er igjen, inkludert senator Mitt Romney, blir rutinemessig mobbet og mobbet av Trump, i ydmykende offentlige oppvisninger, skriver .

Av de 10 republikanerne i Huset som stemte for å stille Trump for opprøret ved Capitol, er det få igjen, sammen med en håndfull senatorer som stemte for å dømme.

I stedet retter republikanerne i kongressen oppmerksomheten mot å etterforske Biden og hans sønn, Hunter, angående familiens økonomi. De jobber også med å svelge justisdepartementet og revidere fortellingen om hva som skjedde 6. januar 2021, mens de forsøker å slette Trumps riksrettssak.

En toppalliert Trump, representanten Marjorie Taylor Greene, som også er nær McCarthy, sa at hun ville arbeide for å defundere spesialadvokat Jack Smiths kontor under høstens budsjettkamper. Hun ønsker også å stille for en riksadvokat Merrick Garland.

Republikanerne fremstiller anklagene mot Trump som en «våpenisering» av den føderale regjeringen mot deres partileder – en utvidelse av justisdepartementets etterforskning av russisk innblanding i valget i 2016 og Trumps første riksrettssak i Representantenes hus for å presse Ukraina til å grave opp skitt på Biden – snarere enn resultatet av avdelingens årelange etterforskning av den tidligere presidentens rolle 6. januar.

Greene sa at hun ikke vil stå ved siden av at regjeringen «politisk forfølger» Trump, skriver AP.

Text: Oversetter til norsk Erik Heming. Foto AP Matt Rourke( file).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*