Stephen R. Wilson kan bli ny konsernsjef dersom CF Industries fusjoneres med Yara(Foto:Forbes)
Stephen R. Wilson kan bli ny konsernsjef dersom CF Industries fusjoneres med Yara(Foto:Forbes)

 

 

 

Samtalene mellom amerikanske CF Industries og Yara fortsetter nå med Kvidal som konstituert CEO. Forhandlinger om fusjon mellom selskapene er etter det Nordens Nyheter erfarer hovedårsaken til at konsernsjefen i Yara går av.

Dette kan være et tegn på at fusjonsforhandlingene er kommet nærmere en avgjørelse. Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad er formelt ansvarlig for de tidligere korrupsjonsanklagene mot selskapet i Libya. Oljefondet satser 430 millioner kroner i CF Holdings med en eierandel på 0,35 prosent.

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (63) i Yara går av tirsdag, ifølge en pressemelding fra selskapet. Hydros konsernsjef Svein-Richard Brandtzæg ble annonsert som ny konsernsjef i Yara, men trakk seg etter at selskapet var i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries. Etter det Nordens Nyheter erfarer ønsker man en utenlandsk toppsjef i et eventuelt fusjonert selskap. CF Industries Holdings, Inc. er en nordamerikansk produsent og tilbyder av gjødsel, basert i Deerfield, Illinois, et forsted til Chicago. Den norske staten eier vel 40 prosent av Yara International. Største institusjonelle eier i CF Industries Holdings er amerikanske Vanguard Group med 8 prosent, mens BlackRock(Oljefondets partner) er fjerde størst med 3,24 prosent. Swedbank Robur har 1,24 prosent, som en av de ti største institusjonelle eierne, skriver Nordens Nyheter.

Amerikansk CFO

Torgeir Kvidal (49) overtar jobben som konstituert konsernsjef i Yara.Han har vært finansdirektør i Yara siden 2012 og var konserndirektør med ansvar for Supply & Trade fra 2011 til 2012. Kvidal er utdannet siviløkonom. Styreformann Leif Teksum i Yara konkluderer i pressemeldingen med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover, og han legger vekt på fusjonssamtalene med amerikanske CF Industries.Han benyttet anledningen til å takke Jørgen Ole Haslestad for hans innsats for Yara, først som styremedlem og siden 2008 som konsernsjef. Yara har hatt betydelig fremgang under Haslestads ledelse, skriver Teksum i pressemeldingen. Ny konserndirektør i CF Holdings/Yara kan dermed bli Stephen R. Wilson, som idag er CEO og styreleder i CF.

Aksjer til private

Yara står på regjeringens liste over selskaper der den statlige eierandelen skal reduseres. Dermed fortsetter forhandlingene med amerikanske CF Holdings om salg av en større eller mindre eierandel, kanskje hele det norskbaserte internasjonale gjørdselselskapet. Gjødselsprodusenten Yara International steg på en positiv Oslo Børs tirsdag, i påvente av det amerikanske landbruksdepartementets (USDA) kvartsvise kornlagertall i slutten av september. Samtidig høynet Fondsfinans kursmålet på Yara-aksjen fra 302 til 334 kroner på høyere estimater for andre halvår og 2015, ifølge Dagens Næringsliv.

Ny midlertidig konsernsjef i Yara International er Torgeir Kvidal(49), som trolig sitter til CF Holdings overtar(Foto:Yara)
Ny midlertidig konsernsjef i Yara International er Torgeir Kvidal(49), som trolig sitter til CF Holdings overtar(Foto:Yara)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*