Prosessen var rystende, og utfallet enda mer, da republikanerne i Representantenes hus endelig fant noen de mer eller mindre kunne bli enige om. Denne avtalen kan imidlertid beskrives mer nøyaktig som enkel utmattelse etter tre uker med pinlige feiltenninger. Og hvem er det de har klart å velge taler for det amerikanske huset, personen i kø for å lede nasjonen like etter presidenten og visepresidenten, spør The Guardian. Mike Johnson er fotografert av Associated Press.

Jim Jordans svimlende fall lover et enda mer ødelagt republikansk parti fremover Sidney Blumenthal Les mer Det er Mike Johnson fra Louisiana som, som et eksempel på hans dype uegnethet, skryter av at han ikke tror at mennesker forårsaker klimakrisen, selv om hjemstaten hans har blitt herjet av den. Han er mot abort, stemte mot bistand til Ukraina og motsetter seg intenst LHBTQ+-rettigheter.

Velteet nesten valget

Kanskje mest bemerkelsesverdig, Johnson hadde en ledende rolle i forsøket på å velte valget i 2020. Det betyr at den offisielle nummer to i rekken av presidentskapet «brøt sin ed til grunnloven og forsøkte å frata fire stater», som forfatteren Marcy Wheeler pent formulerte det. Johnson har absolutt sine Trumpian bona fides i orden. I 2020 var han med på å lede en juridisk innsats for å reversere resultatene av valget i Georgia, Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, og han forfulgte Trumps løgner om at valget var blitt rigget. Uansett hvilke mangler han har, vet vi at Johnson utmerker seg på én ting: å glede Donald Trump, den autokrate wannabe og den republikanske partilederen som ikke elsker noe mer enn en god ja-mann. Dette følger selvfølgelig uker med kaos for husrepublikanerne, som stilte opp med tre mer kjente nominerte – Steve Scalise, en annen Louisianer, Jim Jordan fra Ohio og Tom Emmer fra Minnesota – før Johnson.

Mislyktes tre ganger

I en historisk demonstrasjon av arroganse (for ikke å nevne manglende evne til å faktisk telle stemmer), prøvde Jordan og mislyktes tre ganger. For dette, antar jeg, kan vi være mildt sagt takknemlige siden Jordan er en spesielt forferdelig person som, som Ohio State wrestling-trener, angivelig så bort fra troverdige overgrepsanklager fra laglegen. Den mislykkede innsatsen til Scalise, Jordan og Emmer kom etter at Kevin McCarthy fra California ble kastet ut – heller ingen troverdig for demokrati – som til slutt handlet litt for ansvarlig for å tilfredsstille den ekstreme høyre flanken av partiet hans. Disse ekstremistene ble rasende over McCarthys beslutning om å forhindre en regjeringsnedleggelse ved å vedta en finansieringsresolusjon.

Kort tid etter Johnsons valg spurte en reporter president Biden om han er bekymret for om Johnson, hvis han vinner gjenvalg neste år, kan prøve å velte valget. «Nei, fordi han ikke kan,» svarte Biden. «Akkurat som jeg ikke var bekymret for at den siste fyren ville være i stand til å velte valget.» Han la til: «De hadde rundt 60 søksmål … og hver gang tapte de.» Men det amerikanske demokratiet har kommet stadig nærmere randen siden den gang. Det er ingen garanti for at rekkverkene som holdt fast i 2020 ville gjøre det igjen fire år senere. Og la oss innse det, hvis Trump blir gjenvalgt, vil de aldri gjøre det igjen, skriver The Guardian.

Oversettelse til norsk: Erik Heming

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*