Kevin McCarty fotografert av Associated Press før avstemningen(Foto: AO)

WASHINGTON (AP) – Den republikanske lederen Kevin McCarthy led et historisk nederlag i første runde avstemningen tirsdag for å bli talsmann i Representantenes hus, noe som ledet til tumulter i den nye kongressen på åpningsdagen da konservative kolleger motsatte seg hans ledelse. Natt til søndag ble han endelig valgt klokken fire om natten amerikansk tid i den fjortende vagomgangen.

Dermed var en andre valgomgang raskt i gang. Representanten Jim Jordan fra Ohio, som fikk seks stemmer ved den første stemmeseddelen, reiste seg for å støtte at McCarthy skulle få stillingen. Han sa: «Vi må samle oss rundt ham, og komme sammen,» sa han ifølge Ap.

Men representant Matt Gaetz fra Florida fulgte med en kraftig ettergodkjenning av Jordan. noe som skapte virvar i partiet. Jordan hadde åtte republikanske stemmer med seg tidlig i andre runde, mer enn nok til igjen å hindre McCarthy fra flertall.

«Kamp på gulvet»

McCarthy hadde lovet «kamp på gulvet» så lenge det dreide seg om å overvinne andre republikanere på høyre flanke, som nektet å gi ham sine stemmer. Men det var slett ikke klart hvordan den vanskelige GOP-lederen kunne komme seg tilbake etter å ha blitt den første kandidaten i Representantenes Hus på hundre år som ikke klarte å fraavriste sine partifeller klubben ved den første avstemningen.

McCarthy gikk inn i kammeret, poserte for >Ap`s fotografer(og andre)og mottok stående applaus fra mange på hans side av midtgangen etter å ha blitt nominert av den tredje rangerte republikaneren, representanten Elise Stefanik, som sa at californianeren fra Bakersfield «har det som trengs. ” for å lede Representantenes republikanere.

Men en utfordring ble raskt reist av rep. Andy Biggs, R-Ariz., en konservativ tidligere leder av Freedom Caucus, som ble nominert av en annen konservativ som foredragsholder. I alt nektet 19 republikanere McCarthy flertallet han trengte da de stemte på på Biggs eller andre kandidater i protest.

Stemningen var spent, i det minste på den republikanske siden, da lovgiverne reiste seg fra setene sine, i en lang første runde med personlig avstemning. Demokratene var glade da de avga sine egne historiske stemmer for sin leder, Hakeem Jeffries fra New York, den første svarte personen som ledet et stort amerikansk politisk parti.

Kandidat med lang erfaring

McCarthys kandidatur som god foredragsholder er det ingen tvil om. Han ledet partiet sitt til flertall, samlet inn millioner av kampanjedollar og reiste landet rundt for å rekruttere mange av de nyere lovgiverne til å stille til valg. Likevel droppet McCarthy ut av speakerløpet i 2015 da det var klart at han ikke hadde støtte fra konservative for å erstatte Boehner.

Et kjernekrav fra den gang var at McCarthy gjeninnførte en regel som lar enhver enkelt lovgiver komme med et «forslag om å frata andre stolen» – kort sagt, å kalle en avstemning for å fjerne hovedtaler fra vervet.

Pelosi eliminerte regelen etter at konservative brukte den til å true Boehners med utestengning, men McCarthy – men ved en høyere terskel, somfikk stoppet dette etter et krav om at minst fem lovgivere signerte forslaget. Høyre sa at det var utilstrekkelig, skriver Associated Press-skribentene Farnoush Amiri og Kevin Freking. Kilde: Associated Press.

Erik Heming har oversatt deler av av artikkelen til norsk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*