Statsminister Mario Draghis «Marshallplan»( Foto: ESB)

(Roma) Hvem er Italias statsminister Mario Draghi som har tatt imot verdens ledere til G-20-møte i Roma ? Verden må løse klimakrisen i Glasgow på to uker, samtidig som verden vil ha økonomisk vekst. Den globale temperaturen(drivhuseffekten) får ikke får overstige 1,5 grader de nærmeste årene. Tidligere sjef i den europeiske sentralbanken Mario Draghi har fått en dyktig etterfølger i sjefsstolen i den europeiske sentralbanken i Frankfurt,tidligere sjef i det internasjonale valutafondet, franske Christine Lagarde.


Dyktig etterfølger

-Uansett hva som trengs står Den europeiske sentralbanken ESB klar til å gjøre alt for å sikre euroen. Mario Draghi kom med dette historiske utsagnet på en Global Investment Conference i London for ti år siden. Han er Italias partiløse statsminister som var president i den europeiske sentralbankedn fra 2011 til 2019. Han er mannen bak en gigantisk støtteplan for Euroen i denne perioden før koronaen senket den økonomiske veksten. Euroen er som vi ser svekket i forhold til norske kroner idag. Nå vil han alliere seg med president Macron i Frankrike, og den europeiske sentralbankens nye franske sjef Lagarde.

Draghis Marshallplan

Kombinasjonen av energisparing i lys av kravet om økonomisk vekst er vanskelig å se etter EU`s gigantisk støtteplan for europeisk økonomi. Tysk kjernekraaft avvikles samtidig som produksjonen av fransk kjernekraft tar knekken på italiensk økonomi. Mario Draghi, Europas mann, er kalt til å møte en ny utfordring: å skape et solid parlamentarisk flertall, og å få til økonomisk vekst sammen med Frankrikes president Macron. Christine Lagarde, ble utnevnt til direktør for Den europeiske Sentrabanken (ESB) 1. november 2019 etter å ha vært administrerende direktør i IMF (Det internasjonale pengefondet før det.

En redningsmann

Mario Draghi, født i 1947, ble uteksaminert fra Sapienza og tok en master fra MIT i Boston.
Han ble raskt nestleder for Goldman Sachs og steg i gradene.Fra 1. november 2011 overtok Mario Draghi roret i Den europeiske sentralbanken, en stilling han hadde til 2019.Mario Draghi skrev i Financial Times at det ville være nødvendig å sette seg i gjeld for å møte de økonomiske konsekvensene av korona-viruset. I desember snakket Mario Draghi om et Recovery Fund i Europa. Draghi-effekten på markedene kunne merkes før kursen på Euroen falt igjen.

Fossilfritt Europa

Norden er ikke med på G-20 møtet i Roma. Men Norge og statsminister Jonas Gahr Støre spiller en viktig rolle som energileverandør til de europeiske landene. Norge leverer 40 prosent av Europas gass som i alt større grad brukes til oppvarming. Norsk olje og gass er nødvendig for å tilføre Europa nødvendig drivstoff. Italia kveles av skyhøye strømpriser levert som fransk kjernekraft og den norske staten hover i disse dager inn store penger på en skyhøy olje- og gasspris. Den norske finansministeren Trygve Slagsvold Vedum, som sitter med et oljefond på nesten tolv tusen milliarder kroner, vet ikke hvilket signal han gir til Roma og Glasgow ved å kjøre dieselbil i et fosilfritt Europas, der ukjente Equinor har «gassen i bånn» på de største norske oljefeltene. Dette er litt av et signal å sende til Glasgow og Roma fra den miljøbevisste norske finansministeren Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet.

SJefen for den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde(Foto: ESB, Frankfurt)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*