Statasminister Jonas Gahr Støre( Foto: Statsminsiterens kontor Regjeringen.no)

Pensjonistforbundet og Forbrukerrådet går sammen mot et lovforslag som kan frata hundretusenvis av fripolisekunder retten til livsvarig pensjon. I et felles brev til Finanskomiteen advarer vi mot de dramatiske konsekvensene av lovforslaget. Brevet er oversendt Finanskomiteen på Stortinget, skriver Nordens Nyheter.

Den som mottar pensjon fra en fripolise har i dag som hovedregel krav på å motta pensjon hver måned så lenge man lever. Finanskomiteen på Stortinget skal i disse dager ta stilling til et lovforslag som gir pensjonsleverandørene mulighet til å omgjøre den livsvarige pensjonen til å bli utbetalt over en kortere periode. Innstillingen skal være klar 7. desember. 

Forslaget innebærer at pensjonsleverandøren skal kunne bestemme at de som i dag har en fripolise med en årlig utbetaling på mindre enn 1 G, (106 399 kroner) skal få omgjort utbetalingen til et årlig beløp på 1 G, og at utbetalingen deretter varer til kontoen er tom.

Har man for eksempel en livsvarig fripolise med en årlig utbetaling på 50 000 kroner, vil pensjonsleverandøren kunne kreve at denne endres til å bli utbetalt med 106 399 kroner i året, i det antall år det tar før kontoen er tom. Da vil man få en høyere utbetaling i noen få år, etterfulgt av noen år uten noen utbetaling fra fripolisen i det hele tatt. Lever man lenge, vil konsekvensen være at man i mange år kun mottar alderspensjon fra folketrygden.

Noen ønsker dette, men kunden må bestemme selv!

For noen kunder vil det være ønskelig å få utbetalt pengene fra fripolisen over en kortere periode med større årlige beløp. Pensjonistforbundet støtter at kundene gis en slik mulighet. Men vi mener det må være kunden selv som avgjør om de ønsker en så vesentlig endring av pensjonsavtalen. Mange setter pris på den tryggheten en livsvarig pensjonsutbetaling gir, og det er uakseptabelt at pensjonsleverandøren ene og alene skal kunne frata kunden denne tryggheten.

Pensjonistforbundet og Forbrukerrådet advarer mot å gi pensjonsleverandørene lov til å endre utbetalingene, slik at man mister retten til livsvarig pensjon. (Illustrasjonsfoto: iStock)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*