Preident i nye fem år ZEmmanuel Macron(Foto: Palace Ellysees)

Macron får 58,2 prosents oppslutning, ifølge prognosene som kom etter at stemmelokalene stengte kl. 20.00 søndag. Han gjør imidlertid et dårligere valg enn for fem år siden. I 2017 fikk Macron 66,1 prosent av stemmene.

Allikevel er det lagt opp til en storslagen seierstale. Valgvaken holdes på plassen foran Eiffeltårne. Motstanderen Marine Le Pen gjør det bedre enn hun gjorde i 2017. Hun ligger an til å få 41,8 prosent, ifølge prognosene.

Den franske presidenten har ledet klart på meningsmålingene foran andre valgomgang, men gapet mellom de to kandidatene i den første prognosen var større enn det som ble spådd på noen av målingene, skriver The Guardian. Det har likevel vært knyttet spenning til om Macron ville klare å få et flertall av stemmene til de mer venstreorienterte velgerne, slik han gjorde for fem år siden.

I første valgomgang fikk Macron 27,8 prosent av stemmene, mens Le Pen fikk en oppslutning på 23,1 prosent.

To undersøkelser viste i dag at hele 28 prosent av de stemmeberettigede ville holde seg hjemme ved dagens valg. Det er 2,5 prosentpoeng høyere enn i andre runde ved forrige presidentvalg i 2017.

Det viser estimater fra to undersøkelser utført for l’IFOP og for BFMTV, L’Express og SFR.

Så lav valgdeltakelse har man ikke sett i andre runde av presidentvalget i Frankrike siden 1969.

En av årsakene kan ha vært at halvparten av de som stemte ved første valgrunde ikke fikk sin kandidat videre til den avgjørende andrerunden.

Norske eksperter som ønsker å være anonyme sier til Nordens Nyheter at det er bra for EU og den europeiske unionens samhold at Macron vant presidentvalget. Dersom Le Pens hadde vunnet valget kunne vi fått et EU som gikk i en helt annen retnint. Det ville også vært uheldig for utviklingen i krigen i Ukraina, skriver Nordens Nyheter,

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*