Forsvarsamarbeidet i Norden blir alt tettere og luftvern blir en alt viktigere del av dette. Den norske staten eier 50,4 prosent av Kongsberg-gruppen og satser nesten 2 milliarder svenske kroner i svenske Saabgroup, som fjerde störste eier. Folketrygdfondet satser 412 millioner kroner og eier 5,7 prosent i Kongsberg. Finansmannen Erik Must satser 181 millioner kroner i Kongsberg,der han eier eier 2,52 prosent, som tredje störste eier. Amerikanske Vanguard Group eier 1,5 prosent, og stemmer for 3 prosent sammen med Fidelity Group i Kongsberg-gruppen. Oljefondet har som kjent kjöpt seg opp i svenske Saabgroup.com og eier 1,8 prosent med en investering på 120 millioner kroner.

Et nytt rakettvåpen som det norske forsvaret anskaffet i januar, ble onsdag kveld testet for første gang på Andøya i Nordland. Testen var vellykket. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at luftvern vil bli alt viktigere for forsvaret i fremtiden. Den norske staten satser 3,6 milliarder i Kongsberg-gruppen, og eier med dette over 50 prosent i selskapet. SVenske Saab er også spesialister på denne typer våpensystemer, og NATO önsker trolig et tettere samarbeide omkring norsk og svensk forsvarsindustri.

Det nye norske våpenet er produsert av Kongsberggruppen, skriver NRK.

Onsdag kveld ble det testet for første gang. Først ble en drone sendt ut fra land ut i havgapet. Deretter ble våpenet avfyrt i samme retning, og raketten traff blink akkurat som planlagt.

– Dette kan forsvare oss mot trusler fra lufta, noe som har vært viktig lenge. Både jeg og den forrige forsvarssjefen har poengtert at det bør være førsteprioritet å kjøpe mer luftvern om det finnes penger til det, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som selv var til stede på testingen ifölge NTB.

Forsvaret sluttet å utdanne folk på luftvern som følge av at trusselbildet hadde endret seg, men dette ble tatt opp igjen da Russland invaderte Krim-halvøya i Ukraina i 2014. Forsvarssjefen sier at luftvern vil bli viktig i forsvaret i tiden fremover.

Kjöper opp i svenske Saab

Saab er en innovativ leverandør av jagerflysystemer i verdensklasse, som Gripen, men driver også med forskning, utvikling og produksjon av andre flysystemer. Dette inkluderer fremtidige bemannede og ubemannede systemer samt videreutvikling av eksisterende produkter. Samarbeid med andre verdensledende enheter, både store og små, er en suksessfaktor. Det nye Advanced Pilot Training-systemet T-7 er en av dem, som er designet og utviklet sammen med Boeing. Wallenberg-gruppen er störste aksjonær i Saab i Linköping. Investor ab eier 28,91 prosent med en investering på 1,9 milliarder svenske kroner. Wallenberg Investment satser 626 millioner svenske kroner med en eierandel på 8,87 prosents eierandel. Vanguard Group med vesteringsselskapet BlackRock i bakgrunnen er tredje störste eier med 2,4 prosent og en investering på 165 millioner SEK. NBIM(Norges Banks Investment Management satser 1,8 prosent i Saabgroup, en investering på 120 millioner svenske kroner.

Jagerflyet Gripen E er den nyeste svenske versjonen av et jagerfly med avanserte og effektive våpensystemer. Styreleder i svenske Saab Marcus Wallenberg(bildet) er fotografert av Saabgroup.com, og var styreleder da svenskene forhandlet med den norske regjeringen om kjöp av Gripen E til det norske luftforsvaret . Jens Stoltenberg var dengang statsminister(Stoltenbergs andre regjering), og regjeringen valgte det amerikanske jagerflyet F-35.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*