Aleksander Nekipelov, styreleder i Rosneft
Aleksander Nekipelov, styreleder i Rosneft

Tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen minner Aftenposten om at olje og gassfunn kan strekke seg inn på begge sider av deleinjen mellom Norge og Russland og at dette kan skape prodblemer. Men det kan også skape samarbeide på tvers av dagens politiske isfront mellom Norge og Russland, skriver Nordens Nyheter.russiske grensen.

Business-as-Usual

Dermed er det  «Business as Usual» mellom Norge og Russland tross militære restriksjoner i samarbeidet med Russland frem til slutten av mai. Den norske staten eier fem prosent av aksjene i Rosneft og har dermed innsyn i selskapets virksomhet. Olje- og energidepartementet i Norge foreslår oljeleting lenge nord og øst på norsk sokkel enn tidligere.Dermed er det » Business as Usual» mellom Norge og Russland tross krisen på Krim.Ifjor fikk Statoil og Rosneft andeler sammen på norsk sokkel i 22. konsesjonsrunde. Nå står 23. konsesjonsrunde for tur.Statoils  informasjoner bekrefter at de to selskapene vil vurdere samarbeid i 23 . konsesjonsrunde ifølge Aftenposten. Totalt lyses det  ut 61 blokker, der 34 av dem ligger i Barentshavet i sørøst, 20 i Barentshavet i sør og syv er i Norskehavet.Flere av de foreslåtte leteblokkene befinner seg i det tidligere omstridte området mellom norsk og russisk sokkel. Tidligere statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre løste denne grensetvisten sammen med russserne for noen år siden.Forslaget ble nylig sendt ut på høring. Dermed blir Barentshavet og Norskehavet Nord trolig større enn Nordsjøen før 2040   Enkelte av de foreslåtte blokkene grenser helt opp mot 75. breddegrad og befinner seg lenger nord enn blokkene i Hoop-området som ble utlyst i forbindelse med 22. konsesjonsrunde.I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre heter det at regjeringen ikke skal tillate oljeboring ved iskanten.

Følger nøye med

– Vi har sagt veldig tydelig at vi vil verne iskanten. Vi vil følge nøye med på det som skjer nå, sier Rigmor Andersen Eide (KrF) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget ifølge Teknisk Ukeblad.Oljeselskapene hadde til sammen foreslått 160 blokker som de ønsket å få med i konsesjonsrunden. Hele 86 av disse blokkene var nominert av to eller flere selskaper.Olje- og energidepartementets forslag er basert på Oljedirektoratets faglige vurdering av forslagene fra oljeselskapene. Tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen minner Aftenposten om at olje og gassfunn kan strekke seg inn på begge sider av deleinjen mellom Norge og Russland og at dette kan skape prodblemer. Men det kan også skape samarbeide på tvers av dagens politiske isfront mellom Norge og Russland, skriver nordens Nyheter.

Andrey Kostin, styreformann i russiske VTB Bank
Andrey Kostin, styreformann i russiske VTB Bank

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    «Business as Usual med russerne» var en artikkel som Nordens Nyheter publiserte 26. mars kl 7:35. Onsdag 2. april hadde Finansavisen samme tittel over hele førstesiden uten å angi kilde. Dette viser at Nordic News er tidlig ute med gode nyheter. Finansavisen ble sitert i Dagsnytt radio NrK kanal 1 onsdag morgen kl 7:30. Vi vet at Nordens Nyheter var først ute med denne saken.

    Rigmor Ness,
    Lillehammer

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*