Statsminister Stefan Løfven hadde bilaterale samtaler med president Pjotr Petrosjenko(Foto: Regjeringeskansliet)
Statsminister Stefan Løfven hadde bilaterale samtaler med president Pjotr Petrosjenko(Foto: Regjeringeskansliet)

Den svenske statsministeren Stefan Løfven møtte president Petro Porosjenko på ASEM-toppmøtet (Asia-Europe Meeting) i Milano, 16 til 17 oktober. På det bilaterale møtet ga den svenske statsministeren uttrykk for støtte til en løsning på konflikten i Øst-Ukraina som garanterer Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, der Ukraina selv må få å velge sikkerhetspolitisk retning og handelspolitikk. Stefan Løfven sa ifølge Regjeringskansilet i Stockholm at Ukraina må gjennomføre nødvendige reformer først.

Fikk svensk støtte

Pjotr Porosjenko møtte Russlands president Vladimir Putin i Milano fredag for å drøfte konflikten i Ukrainas østlige regioner, der pro-russiske opprørere kjemper mot den ukrainske regjeringshæren.Russland stanset leveransene av naturgass til Ukraina i juni etter to års krangling om prisen. Russland sa at Ukraina måtte betale ned på sin gjeld for gassimport før Russland ville gjenoppta forsyningene.

Fikk til gassavtale

-Vi er kommet til en avtale. Inntil 31. mars setter vi prisen til 385 dollar, sa Porosjenko til ukrainske TV-kanaler lørdag.Men Porosjenko sa også at det statlige gasselskapet Naftogaz ikke hadde penger til å betale for gassen, delvis på grunn av gjeld som er bygd opp av forbrukere i regionene Luhansk og Donetsk, som nå kontrolleres av opprørerne.I en avtale i 2009 som daværende statsminister Julia Timosjenko undertegnet, ble prisen satt til 485 dollar på tusen kubikkmeter russisk gass. Denne avtalen bestrider Ukrainas myndigheter gyldigheten av ifølge NTB.

Skadet russisk ubåt

Nye data tyder på at det er Russland som står bak krenkningene av Sverige under vann. SvD(Svenska Dagbladet eid av Schibsted) skriver at en skadet ubåt kan befinne seg i svenske farvann. Svenske forskere sier ifølge Sveriges Radio søndag at kreninger av svensk territorium under vannet er langt alvorligere enn krenkninger av svensk luftrom.Sist fredag ​​startet den store intelligens drift i skjærgården siden en troverdig kilde gjort en observasjon av et objekt i Kanholmsfjärden utenfor Stockholm. Det russiske forsvarsdepartementet avviser på sine nettesider  at en russisk ubåt eller annet fartøy er i nød i svenske farvann.

-Ingen russiske krigsskip er i nød, skriver  forsvarsdepartementet i en uttalelse lagt ut på sin hjemmeside.

Thomas Ries, som forsker på det russiske militærets nærvær i det nordiske områdene ved Försvarshögskolan i Stockholm , mener at dataene bekrefter at det er en russisk ubåt i svenske farvann. Hvis sant, betyr det en svært alvorlig brudd på svenske territorialfarvann minner om situasjonen under den kalde krigen, sier Ries. Ubåten synes å ha blitt sendt så langt i skjærgården utelukker bedratt seg selv, sier han ifølge Svenska Dagbladet.

– Når russerne krenke luftrom er et politisk signal, når de simulerer strategiske bombeangrep mot Sverige er det et politisk signal. Men når de holder på som dette i svensk farvann indikerer det at de forbereder noe langt mer alvorlig.

Politisk press på Sverige

Torsdag kveld plukket det svenske forsvaret radiosamtaler i russisk. Samtalen ble sendt på en nødkanalen som brukes av russrne. På fredag ​​ble observasjonen gjort i løpet av fredag ​​kveld og plukket senere opp krypterte signaler. Den ene var nær Kanholmsfjärden og den andre i den russiske enklaven Kaliningrad, skriver svenske Dagbladet og henviser til informasjonen bekreftet av ulike kilder. Norske og svenske analytikere Nordens Nyheter har snakket med, antyder at krenkningene av Sverige kan ha sammenheng med den svenske statsministerens bilaterale møte med Ukrainas president Pjotr Porosjenko. det kan også være at Russland  vil skremme Sverige og Finland fra å  vurdere medlemskap i NATO, der tidligere statsminister Jens Stoltenberg nå er generalsekretær.

Thomas Ries er forsker på den svenske Førsvarshøgkolan og er ekspert på russisk militær aktiivtet i Norden(Foto:FHS.se)
Thomas Ries er forsker på den svenske Førsvarshøgskolan og er ekspert på russisk militær aktiivtet i Norden(Foto:FHS.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*