Den 16. september 2023 ble NATOs forsvarssjefer enige om å forlenge mandatet til den nåværende lederen av NATOs militærkomité, admiral Rob Bauer, med ytterligere 6 måneder, og samtidig velge den italienske forsvarssjefen, admiral Giuseppe Cavo Dragone som sin etterfølger.This decision was taken during the Military Committee Conference in Oslo.

NATOs forsvarssjefer siterte behovet for kontinuitet i ledelsen i et flyktig sikkerhetsklima og midt i den største forsterkningen av Alliansens kollektive forsvar siden den kalde krigen. Avgjørelsen vil også tillate admiral Dragone å tjene ut sin periode som italiensk forsvarssjef frem til november 2024.

Viktig for Norden

Admiral Bauer reagerte på valgresultatet: «Jeg er beæret og ydmyk over den fortsatte tilliten som de allierte forsvarssjefene har vist meg. Jeg vil gjøre mitt ytterste for å fortsette å forene nord, sør, øst, vest, stort og smått i alliansen vår. Og å nå aktivt ut til NATOs partnere rundt om i verden. Bygger alltid på den grunnleggende troen på at det er så mye mer som forener oss, enn det som skiller oss. Og at vi virkelig er sterkere sammen.» Admiral Dragone uttalte: «Også på vegne av Italia er jeg dypt beæret over å motta dette prestisjetunge oppdraget som jeg vil utføre med en uforbeholden forpliktelse til suksessen til Atlanterhavsalliansen og bekreftelsen av dens grunnleggende verdier, frihet og demokrati. NATO vil være i stand til å tilby sin fulle støtte til Ukraina og utfordringene som truer på internasjonal skala.

Nordatlantisk råd

Jeg benytter anledningen til å takke admiral Bauer for det ekstraordinære arbeidet han har gjort og som vil inspirere meg.» Lederen av NATOs militærkomité representerer de konsensusbaserte synspunktene til alle NATOs forsvarssjefer (CHODs) som den viktigste militære rådgiveren for generalsekretæren, Det nordatlantiske råd og andre høytstående NATO-organer. I sin egenskap veileder han Militærkomiteens agenda og overveielser, lytter til synspunkter og arbeider for å forene ulike nasjonale posisjoner eller politiske forskjeller med moteråd som alle kan gå med på.

Den 14. og 15. september 2023 besøkte lederen av NATOs militærkomité, admiral Rob Bauer Norge på invitasjon fra forsvarssjefen, general Eirik Kristoffersen. Besøket skjedde i forkant av Militærkomiteens konferanse for allierte ved inviterte forsvarssjefer. Under besøket møtte admiral Bauer HKH Kronprins Haakon, statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Han reiste også opp til Ørland flybase, hjem til Norges F-35-fly.

Etter å ha blitt ønsket velkommen til Ørland av forsvarssjefen, general Eirik Kristoffersen og sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, fikk admiral Bauer en omvisning på flybasen, som huser Norges F-35A og Luftvernbataljonen, som brønnsøk- og redningshelikoptre som opererer langs hele norskekysten og utover. Ørland er også den eneste flybasen i Skandinavia som er utstyrt for NATOs AWACS-fly (Airborne Warning and Control System), som bruker den når de patruljerer i området.

Felles nordisk luftforsvar

Under besøket ble styrelederen orientert om Norges tilnærming til nordisk luftforsvar, som innebærer et enda tettere samarbeid med Finland, Sverige og Danmark og ved å styrke landets luftkapasiteter og planer. Ved ankomst til Akershus festning sluttet formannen seg til general Kristoffersen for den tradisjonelle æresgarden, ledet av Hans Majestet Kongens Garde, som har beskyttet den norske kongefamilien siden 1856. Admiral Bauer møtte deretter statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksministeren. Saker, fru Anniken Huitfeldt. Utvekslingene fokuserte på resultatene av NATO-toppmøtet i Vilnius, implikasjonene for nasjoner og militæret, samt agendaen for den forestående NATOs militærkomitékonferanse. I sitt møte med forsvarsminister Bjørn Arild Gram snakket admiral Bauer om de regionale planene og deres betydning for NATOs kollektive forsvar. «Planene som ble avtalt i Vilnius-planene vil påvirke utviklingen av alle våre væpnede styrker i flere tiår framover. Aldri før har NATO og nasjonale forsvarsplaner vært så nært knyttet sammen. Vi tar dristige skritt for å ytterligere styrke vår avskrekking og forsvarsstilling, men et sterkt kollektivt forsvar må underbygges av enda sterkere nasjonalt forsvar», understreket lederen. Det offisielle programmet ble avsluttet med audiens hos HKH Kronprins Haakon av Norge, på Slottet i Oslo. Diskusjonene sentrerte seg om viktigheten av å fremme lederskap i yngre generasjoner, rollen forsvarsindustrien må spille, ikke bare for å hjelpe Forsvaret med å bli grønnere, men for å sikre at produksjonskravene kan oppfylles i tide, med minimal innvirkning på nasjonal sikkerhet og forsvar.

.
Admiral Rob Bauer, Chair of the NATO Military Committee, General Eirik Kristoffersen, Norwegian Chief of Defence at the Ørland air base(Foto: NATO)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var nylig på offisielt besøk til Istanbul, Tyrkia. Foto: NATO/Erik Luntang Çanakkale Gallipoli Utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu Forsvarsminister Hulusi Akar President Recep Tayyip Erdogan Delegasjon:, Ingrid SchulerupStian Jenssen, Oana Lungescu, Ben Norman, Sissel Kruse Larsen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*