VD Niklas Tjeder i Mapei AB(Foto; Mapei)

Allerede i 2014 leverte Mapei akseleratorer til lavkarbonbetong benyttet ved utbyggingen av Oslo havn. I dag er denne typen betong i ferd med å bli en bransjestandard. Ved FoU-avdelingen på Sagstua jobbes det med flere systemer for økt bærekraft.

– Sement med høyt innhold av alternative bindemidler som flyveaske og slagg har et betydelig mindre klimaavtrykk enn vanlig sement, men det herder tregere. Med akseleratorer fra Mapei er denne typen klimavennlig sement enklere å ta i bruk, forteller Sven-Henrik Norman, forretningsutvikler miljøteknologi hos Mapei.

Selskapet jobber hele tiden med å utvikle nye produkter som kan bidra til økt bærekraft i bransjen. Lavkarbonbetong har 50 til 70 prosent lavere utslipp av CO2 per kubikkmeter produsert betong enn konvensjonell betong.

– I kombinasjonen med CO2-fangst er lavkarbonbetong det viktigste virkemiddelet for å redusere betongens påvirkning på klimaet. Allerede i 2014 ble det levert 13 000 m3 lavkarbonbetong til utbyggingen av Oslo havn. Prosjektet var mulig å gjennomføre på grunn av et nært samarbeid mellom Mapei og betongprodusenten, der de tok i bruk Mapei sin egen akselerator.

Bransjen er enig i at klimagassutslippene må ned. Bare utbyggingen av Oslo havn utgjorde en reduksjon i klimagassutslipp på cirka 3000 tonn CO2. Siden 2014 har Mapei drevet betydelig forskning og utvikling på dette området og i dag er det enkelt for ingeniører og byggherrer å prosjektere og bestille denne typen betong.

– Vi har ukentlig forespørsler om hvordan lavkarbonbetong kan benyttes i alt fra moderne klimavennlige hus til bruer og kaier. Vi finner riktig sammensetning på betongen etter behovet. Gjennom mange års FoU-arbeid har vi opparbeidet stor kompetanse og vi bidrar også i bransjeorganisasjoner og på andre arenaer for å drive utviklingen mot mer bærekraftige løsninger, understreker Norman. 

Pressetalsmann Peter Fekete, Nordic and >Baltic Countries(Foto: Mynewsdesk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*