proffice
Karrieretoppen nås raskere for kvinner enn for menn, har Respons Analyse funnet ut. (Foto: Proffice).

 

 

 

Kvinnelige ledere når karrieretoppen tidligere enn menn. 40-åringer har det best på jobb, og det er en myte at man er for gammel til å skifte jobb etter fylte 60.

 

En arbeidslivsundersøkelse er gjennomført blant 2500 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2014.

Ledere attraktive lengst

Undersøkelsen viser at det er fullt mulig å bytte jobb sent i yrkeskarrieren, og størst er mulighetene om du er leder. 1 av 3 ledere mener de fint kan bytte jobb til og med 60 år, mens tilsvarende andel er 1 av 4 for ansatte som ikke er i en lederstilling.

Stein André Haugerud, direktør i Proffice Norge. (Foto: Proffice)
Stein André Haugerud, direktør i Proffice Norge. (Foto: Proffice)

– Det er oppløftende å se at så mange mener de fortsatt har gode muligheter til et jobbskifte sent i karrieren. I vår digitale tidsalder snakker vi så ofte om de unges tempo og omstillingsevne, og at de eldre blir sinker i den teknologiske utviklingen man møter på omtrent enhver arbeidsplass uansett bransje. Da er det lett å få inntrykk av at eldre utdateres raskere enn tidligere, men virkeligheten er heldigvis ikke så svart-hvit. Samfunnet trenger virkelig også de eldres arbeidskapasitet, innsats og erfaring, uttaler direktør Stein André Haugerud i rekrutterings – og bemanningsselskapet Proffice PAMA.

Kvinner tidligere på karrieretoppen

Det fremkommer også av undersøkelsen at kvinnelige ledere når karrieretoppen tidligere enn menn – i følge dem selv vel og merke. Halvparten av de mannlige lederne tror de er i sin beste yrkesaktive alder i 50-årene, mot 38 prosent av de kvinnelige. Til gjengjeld tror over halvparten av de kvinnelige lederne i undersøkelsen at de er på toppen i 40-årene, mens 33 prosent av de mannlige tror det samme. Kjønnsmessig ser vi samme tendens blant ansatte uten lederstilling.

Lang tid fra dette foto ble tatt til dagens forhold. En sufragett blir arrestert på gaten i London i 1910. (Foto: Wikipedia)
Lang tid fra dette foto ble tatt til dagens forhold. En sufragett blir arrestert på gaten i London i 1910. (Foto: Wikipedia)

– At forskjellen på kvinner og menn spriker såpass på dette området, er interessant. Det kan være rent psykologisk, og ha sammenheng med det klassiske mannlige versus kvinnelige selvbildet, altså at kvinner generelt har dårligere selvtillit enn menn, og dermed også etablerer en sammenheng mellom kroppens fysiske aldring og karrieremuligheter. Menns ego vokser kanskje i større grad i takt med erfaringen, sier Haugerud.

40-årene best på jobb

Nær halvparten av lederne mener at det er best å være yrkesaktiv i 40-årene, og 28 prosent holder en knapp på 50-årene. Kun 13 prosent tror 30-årene er best. Undersøkelsen viser at 40-årene ”vinner” som det beste jobbtiåret i alle bransjer, med unntak av hotell, restaurant- og serviceyrker, hvor det er 30-årene som gjelder. Tendensen er den samme også hos ansatte, og hos begge kjønn.

Ser vi på hvorfor 40-årene velges som de mest optimale yrkesaktive årene, oppgir lederne at solid erfaring er årsaken, og at de er trygge i rollen. Blant lederne svarer dessuten over halvparten av kvinnene, men bare en tredjedel av mennene, at 40-årene er best fordi de kan jobbe uten å måtte ta hensyn til barn og familie, går det blant annet fram av arbeidslivsundersøkelsen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*