Konsernsjef Thomas Borgen i Danske Bank kaprer norske kunder fra DnB(Foto:Daske Bank)
Konsernsjef Thomas Borgen i Danske Bank kaprer norske kunder fra DnB(Foto:Danske Bank)

Danske Bank senker boliglånsrenten ned mot 2,7 prosent, men bare for kunder med ­høyere utdannelse. Målet er å kapre de beste kundene fra DNB. Econa, tidligere Norske Siviløkonomers Forening, har valgt Danske bank med den norske konsernsjefen Thomas F. Borgen, som hovedbank. Econa bytter også ut DnB Skade med Storebrand forsikring som har langt bedre tilbud til medlemmene. Dermed tilbyr danskene historisk fast lavrente,s kriver Nordens Nyheter.

Nordmenn i fokus

Thomas Borgen var administrerende direktør i Fokus Bank i ni år. Fokus ble et datterselskap i Danske Bank-konsernet. Borgen ble utnevnt til CEO i Danske Bank-konsernet den 16. september 2013, og flyttet til København.. Trond F. Mellingsæter (49) er tilbake i Danske Bank. Bankmannen ble sist vinter administrerende direktør for trønderselskapet Sarepta Energi AS, delvis eid av Trønderenergi. I november vendte han tilbake som leder for personkundeområdet i Danske Bank i Norge.Fra nyttår overtok Danske Bank en bankavtale for 113.000 medlemmer i fagforeningen Akademikerne. Rundt 80 milliarder kroner i boliglån ligger i potten. Thomas F. Borgen, tidligere Kreditkassen/Nordea, er idag konsernsjef i Danske Bank, som nå satser på høytlønnede norske akademinere.

Faller med halv prosent

– Konsernledelsen i København bestemte i sommer at banken skulle satse sterkere på personkunder i Norge, og da var jeg ikke tvil. Det arbeidet ville jeg lede og vi har store ambisjoner, sier Mellingsæte DNB har hatt Akademiker-avtalen i 17 år og drøyt to av tre medlemmer har boliglån hos dem. Danske Bank har gitt Akademikerne et bedre tilbud for å vinne avtalen.DnB og Danske Bank overbyr hverandre, sier et medlem av Eona til Nordens Nyheter. Vanlige Akademikerne-kunder får flytende rente på 2,8 prosent. Kunder under 35 år vil få en rente på 2,7 prosent.Fastrenten på boliglån blir nå 2,5 prosent. Og det er bare begynnelsen. Trolig faller den norske stuyringsrenten med ytterligere 0,5 prosent før sommmeren.

For Akademikere kuttes renten inntil 0,6 prosentpoeng sammenlignet med dagens tilbud i Danske Bank. Eksisterende kunder får 0,3 prosentpoeng lavere rente.For vanlige kunder blir boliglånsrenten 3,15 prosent, mens unge kunder nyter godt av en rente på 2,95 prosent.
Danske Bank er først av de store bankene med rentekutt etter at Norges Bank satte ned styringsrenten i desember til 1,25 prosent.
Norske banker har hatt historisk god fortjeneste det siste året fordi det er blitt billigere å låne inn penger fra kapitalmarkedet. Bankenes utlånsrenter har ikke falt like mye.I første omgang får høyt utdannede og unge boligeiere mest glede av rentekuttet. Men innskuddsrenten blir også kuttet med inntil 0,4 prosentpoeng.

Dansk-norsk krig

DNB kjemper hardt for å beholde de mest attraktive bankkundene. DN skrev i oktober at Norges største bank ringte rundt til Akademikerne-kunder og fristet med ned mot tre prosent rente på boliglånet og gullkort for å få enkelte til å bli.Leder for personmarkedet i DNB, Trond Bentestuen, sa at han hadde vanskelig for å skjønne at konkurrenten kunne prise seg lavere. Nordens Nyheters redaktør er medlem av akademikerne og kan bekrefte at det er mulig å prise seg lav. Danske Bank har sagt at de vil tilby en «rentegaranti» til de nye kundene, så de alltid vil få lavest rente hos dem. Trond F. Mellingsæter møtte ifølge Dagens Næringsliv rundt 100 av bankens kunder til lunsj på kontoret i Trondheim like før jul. Der fikk han tilbakemelding om en lavere rente på boliglånet.

Historisk lav fastrente

Danske Bank setter nå ned fastrenten på boliglån til 2,6 prosent i tre år for vanlige kunder. Akademikerne-kunder får 2,5 prosent rente. Femårig og tiårig fastrente blir henholdsvis 2,8 og 3,4 prosent.

– Det vil alltid være kunden selv som må avgjøre om hun ønsker den ekstra forutsigbarheten dette medfører. Når det er sagt, er rentene nå på et så lavt nivå at nedsiden ved å binde den vil være såpass liten at vi tror mange vil vurdere dette sterkt, sier Trond F. Mellingsæter. Ifølge den offentlige oversikten på Finansportalen har Sparebanken Vest og Odal Sparebank lavest rente etter Danske Bank, med 2,85 prosent på treårig fastrente.

Trond S. Mellindsæter er tilbake i Danske Bank(Foto: Danske Bank)
Trond S. Mellindsæter er tilbake i Danske Bank(Foto: Danske Bank)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*