Den franske finansminister Benjamin Macron  vil ha fler og større tyske investeringer(Foto.AFP)
Den franske finansminister Benjamin Macron vil ha fler og større tyske investeringer(Foto.AFP)

Frankrike oppfordrer tysk tiltakspakke for Europa Den franske regjeringen provoserte Berlin med en etterspørsel: Tyskland må gjøre mye mer til økonomisk vekst i hele EU foran G 7 -møtet. Den tyske kansleren Angela Merke besøker onsdag statsminister David Cameron i London. Ifølge Die Welt Online har den franske finansminister Emmanuel Macron oppfordret den føderale regjeringen til å legge frem et økonomisk stimulansprogram. Innenfor eurosonen må det være et «intelligente» designet budsjett, der Tyskland må følge en «veritabel økonomisk politikk» og vise forsterket vilje til større europeiske investeringer, sa Macron  til næringslivsavisen «Les Echos».

Må  investere mer

Tyskland må «investere langt mer» enn idag var Macrons budskap. Akkurat som Frankrike hadde en «uunngåelig ansvar» for økonomiske reformer, har Tyskland et «uunngåelig ansvar» for investeringer i EU. Macron mente at Hellas har sin «plass i eurosonen» uansett regjering i Athen. Det greske folk må ha mulighet til å stemme uavhengig i parlamentsvalget 25. januar på de ulike representanter. Den vil da ha ansvar for å overholde internasjonale forpliktelser i landet, sa Macron videre.

EU lekker i begge ender

I parlamentsvalget i Hellas, kan venstrepartiet SYRIZA bli den sterkeste politiske kraften. Formannen Alexis Tsipras vil endre de strenge innstrammingstiltak tidligere regjeringer er pålagt av EU. Hans regjering vil forhandle frem en gjeldssanering med internasjonale kreditorer. Den føderale tyske regjeringen skal, ifølge en presserapport, ha lagt til rette for praktiske ordninger for en muliggresk exit fra euroen. Bild-Zeitung siterer regjeringskilder på kanslerens kontor om scenarier og konsekvenser for en mulig valgseier for venstrealliansen SYRIZA i slutten av januar. Angela Merkel vil onsdag besøke en større utstilling på historisk mueusm i london om tyskhistorie, og drøfter tidspunktet for en britisk folkeavstemning om britenes forhold til EU, skriver tyske aviser foran den tyske kanslerens besøk i London.

Bundeskansler Angela Merkel besøker onsdag statsminister David Cameron i London for å planlegge G-7-møtet(Foto:Bundeskanzleramt)
Bundeskansler Angela Merkel besøker onsdag statsminister David Cameron i London for å planlegge G-7-møtet(Foto:Bundeskanzleramt)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*