Alt ettersom hvilket kundeforhold du har i banken, kan det ofte lønne seg å legge trofastheten på hylla. De som shopper rundt etter bedre rentebetingelser på eksisterende lån uten sikkerhet, driver i prinsippet med en aktiv form for kostnadskutt.

Rentebetingelsene du fikk på lånet du tok opp i fjor, trenger ikke være det samme du ville fått om du søkte om samme lånesum i dag, selv om banken er den samme. Er du å anse som en sikker betaler vil ofte både din nåværende bank og konkurrentene være villige til å forbedre betingelsene på gjelden din i form av et nytt refinansieringslån.

Bankene skyr de med betalingsproblemer

Refinansiering av gjeld som er endt opp i inkassosaker eller en betalingsanmerkning er mer problematisk. Mange banker holder seg langt unna personer med slike problemer. De som tilbyr refinansiering, til tross for søkerens betalingsanmerkninger, krever sikkerhet for det nye lånet. Det betyr at man må eie egen bolig (eller annen eiendom som banken aksepterer som sikkerhet), for å få låne til å innfri den misligholdte gjelden.

I slike tilfeller er det en løsning å stille med kausjonist, eller låne gjennom en annen person, som ektefelle eller samboer. Her finner du mer informasjon om refinansiering av gjeld: https://www.refinansiere.net/refinansiering-av-gjeld

Begge disse to siste løsningene assosieres med risiko. Kausjonsansvar kan være ganske risikabelt, da kausjonisten blir juridisk medansvarlig for lånet. Det samme gjelder om man refinansierer gjennom en annen låntaker. Her anbefales det både en grundig vurdering og klare skriftlige avtaler partene i mellom.

Bedre økonomisk oversikt

Fordelen med å samle gjeld gjennom refinansiering er ikke bare besparelsene i rene penger. Det er også rent administrativt enklere å forholde seg til én bank og ett enkelt lån, fremfor flere. Nordea har en fin oversikt over reglene og fordelene som følger med refinans.

Mottar man mange forskjellige fakturaer for lån og kreditter er det lett å glemme enkelte av regningene, eller å utsette de. Det resulterer ofte i purringer, inkassokostnader og i verste fall en betalingsanmerkning.

Refinansiering kan dermed være nøkkelen til en bedre økonomisk oversikt i hverdagen. Muligheten til å samle flere pengefordringer hos samme bank gjør det lettere å betjene gjelden.

Din kredittscore vil også endre seg i din favør, ettersom du blir eldre, og kanskje har fått høyere inntekt og lavere gjeld. Bedring i kredittscore betyr at bankene gir deg bedre rentebetingelser. Å refinansiere et enkelt forbrukslån eller flere kredittkort kan med andre ord bety sparte penger.

Verdt å huske

Når du skal refinansiere er det viktig å fokusere på gebyrene som bankene krever. Det er vanlig at refinansieringsbanken tar seg betalt i form av et etableringsgebyr. Refinansiere.net er en refinansieringsside hvor du kan lese mer om disse gebyrene, så vel som hvilke krav bankene stiller til deg som låner penger.

Sørg for at du refinansierer den dyreste gjelden først, for eksempel det du skylder i form av kredittkortlån. Målet er at du skal kunne betale ned gjelden din raskere, ettersom en større del av utbetalingene til banken brukes til nedbetaling, fremfor renter.

Eksempelrente ved refinansiering: Lån kr 75.000,-, 5 års nedbetalingstid. Effektiv rente 14,93%. Renter & omkostninger: kr. 29.707,-. Totalt å tilbakebetale: kr. 104.707,-.

Dette innlegget er betalt av oppdragsgivere og redigert av Erik Heming i AS Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*