Olje og energiminister Tina Bru(H)( Foto: Kjell Ree)

Oljefondet investerer globalt i aksjer, renter og eiendom. NBIM skriver på sine nettsider at informasjon om Saudi British Bank/The, Saudi Industrial Investment Group, Saudi Kayan Petrochemical Co, Banque Saudi Fransi, Saudi Basic Industries Corp, Saudi Pharmaceutical Industries & Medical Appliances Corp, Saudi International Petrochemical Co, Saudi Co for Hardware CJSC og de øvrige 9000 selskapene, 700 eiendommene og rentepapirer som fondet har investert i, fins i Norges Banks søkbare database. Oljeselskapet Saudi-Aramco er nylig kåret til det mest verdifulle globale konsernet med oljeselskapet Petrochina på femteplass i wikipedias ferske oversikt fra desember 2019, gjengitt i en artikkel i Nordens Nyheter

.Norges Bank ga i brev 14. november 2017 råd om å ta olje- og gassaksjer ut av fondets referanseindeks. Banken har kommet med tilleggsinformasjon i brev 13. februar 2018. Nettavisen E 24 skriver at fondet ikke deltar i privatiseringen av oljeselskapet Aramco. Finansdepartementet i Norge skriver at Saudi Aramco i langt større grad enn oljeselskapene som i dag er notert på børs vil eie egne petroleumsressurser. Dette gjelder også Petrochina og Royal Dutch Shell der oljefondet er storaksjonær.

Fondet er storaksjonær

Analyseselskapet 4-Traders.com viser at NBIM og amerikanske BlackRock sammen er største eiergruppe med en total eierandel på mer enn 15 prosent etter en omorganisering. Den oljeskammen som Norges Bank avdekker er uforsvarlig og bør frarådes straks. Den sveitiske banken Credit Suisse, der oljefondet er storaksjonær, er også kritisert for å eie aksjer i store oljeselskaper. Dette er en fullstendig misforstått politikk overfor bedrifter som opererer på markedets villkår.

Kraftig amerikansk vekst

Det statlige norske oljefondet er nå på 10454 milliarder kroner og er investert i en rekke bransjer verden over. De amerikanske IT-selskapane, sveitiske legemiddelkonsern og matgiganten Nestle er viktige investeringsobjekter. Det er viktig å bruke fondet som et finanspolitisk instrument slik partileder Jonas Gahr Støre foreslår, men å velte alle oljefondets aksjer over i en grønn global økonomi er en fullstendig feilslått politikk. Norges nye finansminister Jan Tore Sanner bør instruere NBIM i å delta i Saudi Aramcos emisjon, og dermed bidra til å demokratisere det ultrakonservative Saudi-Arabiske samfunnet innenfra.

Finansminister Jan-Tore Sanner(H)( Foto: Marthe Garman)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*