Michael Treschow er Wallenbergs styremedlem i ABB, sammen med Jacob Wallenberg jr.(Foto:ABB)
Michael Treschow er Wallenbergs styremedlem i ABB, sammen med Jacob Wallenberg jr.(Foto:ABB)

 

Konkurranseevnen i bedrifter i Brics-landene og Norge er svak sammenliknet med bedrifter i USA og Europa. Den sveitiske handelshøyskolen IMD skriver at amerikanske bedrifter har verdens beste konkurransekraft i 2014, i sin World Competitive Center-rangering av ulike land. Europa er også på vei opp mens fremvoksende økonomier som BRICS(Brasil, Russland, India, Kina og Syd-Afrika)sliter,mens konkurranekraften i svenske bedrifter havner blant verdens fem beste. Et lands image i utlandet,kan påvirke konkurranseevnen, sier Arturo Bris,Direktør for IMD Verdens Competitiveness Senter, og professor i finans ved IMD, til Nordens Nyheter .

Høydepunkter i 2014

USA beholder førsteplassen i 2014, noe som reflekterer den elastisitet amerikanerne har i sin økonomi, med bedre sysselsettingstall, og sin klare dominans innen teknologi og infrastruktur. Det er ingen store endringer blant de ti beste. Små økonomier som Sveits(2),Singapore(3) og Hong Kong( 4) fortsetter å blomstre takket være eksport, forretnings effektivitet og innovasjon. Europa får bedre karakterer enn i fjor, takket være den gradvise økonomiske oppturen. Danmark
(9) kommer inn på topp ti, mens Sverige ligger på femteplass(5),Tyskland(6) og Norge(10). Blant Europas perifere økonomier ,er Irland nummer femten(15),Spania(39) mens Portugal er nummer førtitre(43),mens Italia(46) og Hellas(57) faller på listene.

Svenske bedrifter bra

IMD , en topprangert global business school i Lausanne i Sveits, offentliggjorde mandag sin årlige ranking av verdens beste konkurranseevne.Handelshøyskolen har rangert og studert seksti økonomier i 2014. IMD Verdens Competitiveness Center har også vurdert oppfatninger av hvert land som en markedsplass for å kunne gjøre gode forretninger.Professor Arturo Bris direktør ved IMD Verdens Competitiveness Center, sier til Nordens Nyheter, at studien for 2014, viser fortsatt fortsatt suksess for USA, delvis oppgang i Europa, og kamp for noen store fremvoksende markeder. Han sier at det er vanskelig å foreta vurderingen og at det ikke er noen enkel oppskrift for et land å forbedre rangeringen for konkurranseevne , der mye avhenger av lokale forhold. IMD tar altså ikke hensyn til det statlige norske oljefondet, men ser på konkurranseevnen i bedriftene, der sveits og Sverige gjør det bra.

Japan er på vei opp

Japan(21) fortsetter å klatre på rankingen, hjulpet av en svakere valuta som har bedret landets konkurranseevne i utlandet Andre land i Asia som Malaysia(12) og Indonesia(37) får gevinster, mens Thailand(29) faller på rangeringen i en politisk usikker tid. De fleste store fremvoksende markeder ligger uforandret i rangeringen som følge av svakere økonomisk vekst og trege utenlandske investeringer og utilstrekkelig fart i bygging av infrastruktur.Kina(23)faller, delvis på grunn av bekymringer omkring sitt forretningsmiljø, mens India(44) og Brasil(54) lider av ineffektive arbeidsmarkeder og ineffektiv forretningsdrift. Tyrkia(40), Mexico(41), Filippinene( 42) og Peru( 50) faller også, sier Arturo Bris Direktør for IMD Verdens Competitiveness Senter, og professor Finans ved IMD Verden Competitiveness Yearbook – Ranking 2014.

Direktør Hans Westberg i Ericsson, er et annet svensk foretak med stor konkurranevne, med evne til endring(Foto:Ericsson)
Direktør Hans Westberg i Ericsson, er et annet svensk foretak med stor konkurranevne, med evne til endring(Foto:Ericsson)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*