Huyndais verft i Sør-Korea er et av verdens største( Foto: OED)
Huyndais verft i Sør-Korea er et av verdens største (Foto: OED)

Mitsubishi Corporation overtok som kjent statens aksjer i Cermaq for 8,8 milliarder kroner. Dermed solgte den norske stat sin  eierandel i lakseselskapet. Mitsubishi-gruppen er største eiere i det japanske oljeselskapet Idemitsu som har betydelig virksomhet i   Norge. Oljefondet satser 7,3 milliarder i Mitsubishi Financial Group(1,25 %). Norges Bank og BlackRock med partnere er største  eiergruppe i japanske Sumitomo Mitsui Trust Holdings, og oljefondet satser omkring femten milliarder  i seks Mitsubishi-selskaper i Japan.  Dermed er tankegangen fra Volvo-avtalens tid tilbake i norsk politikk.

Samsung Heavy Industries er samtidig tildelt kontrakt for bygging av to plattformdekk til Johan Sverdrup-feltet til en verdi på syv milliarder kroner. Statoil tildeler, på vegne av Johan Sverdrup-lisensen, Samsung Heavy Industries kontrakten for dekkene til både prosess- og  stigerørsplattformen. Samlet verdi er syv milliarder kroner, skriver selskapet i en melding en melding tirsdag med sluttdato for prosjektet 12. desember 2018. Oljefondets investeringer på tjue milliarder kroner i Samsung-selskaper kan ha sammenheng med tildelingen av kontrakten på sju milliarder kroner på Johan Sverdrup-feltet, skriver Nordic News.

Vil ha norsk avtale

Verdens femte største importør av råolje, Sør-Korea, inngikk for noen år siden en avtale med Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Avtalen innebærer at Korea National Oil Corp. (KNOC) får tilgang til 1 milliard fat råolje til en verdi av 97,68 milliarder dollars. Nå vil trolig Statoil posisjonere seg som mulig leverandør av olje til Sør-Korea. En rekke norske prosjekter, deriblant Totals Martin Linge og Statoils Valemon, Gina Krog og Aasta Hansteen bygges ved sørkoreanske verft. Også Worldyards topp-tre liste over de største offshoreverftene i verden, er preget av de koreanske konglomeratene, såkalte Chaeboler. Det norske oljefondets investeringer i tretten Sør-Koreanske Samsung-selskaper beløper seg til nærmere tjue milliarder kroner. Nordic News har forsøkt å få en kommentar til om dette er et systematisk industrisamarbeid uten å lykkes.

Kontrakter til utlandet

At prosjektene nå står i kø i utlandet, mens færre kontrakter tildeles hjemme, har skapt industridebatt. Mange mener at det vil være en større risiko ved å legge byggingen av store prosjekter til land som ikke er like godt kjent med norske standarder som norske verft.
Prosessplattformen, med en vekt på ca. 26.000 tonn, har som funksjon å sørge for stabilisering av oljen samt prosessering til rik gass. Johan Sverdrup er et stort puslespill hvor mange leverandører må levere med presisjon, på tid og kvalitet for at vi skal starte produksjon mot slutten av 2019 og denne kontrakten er nok en viktig milepæl for Johan Sverdrup-prosjektet. Samsung har lang erfaring i fabrikasjon av slike installasjoner, og vi har allerede et godt samarbeid med leverandøren. De har levert et konkurransedyktig tilbud i en tøff internasjonal konkurranse, skriver Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil i en pressemelding.

Drivbart i femti år

Med dette er alle kontraktene for de fire plattformdekkenepå Johan Sverdrup tildelt. Dekkene til boreplattformen og boligplattformen har gått til henholdsvis Aibel (EPC) og Kværner Stord (EPC). I tillegg har 65 prosent av utstyrspakkene hittil gått til leverandører med norske  fakturadresser.

– Johan Sverdrup skal skape store verdier for hele samfunnet i over 50 år. Vi har nå fått på plass et bredt og solid team i  leverandørindustrien på å bygge dekkene til de fire plattformene. Det gir de beste forutsetningene til å levere prosjektet på kvalitet, på tid og på kost, skriver Øivind Reinertsen, direktør for Johan Sverdrup feltutvikling, i meldingen.

Stor global importør

Sør-Korea er i sterk konkurranse med Kina og India etter energikilder og mineraler. Sør-Korea brukte for noen år siden 2,6 milliarder dollar for å kjøpe Dana Petroleum, et selskap som spesialiserer seg på leting og produksjon av olje. Den nye avtalen mellom Sør-Korea og Abu Dhabi er en reforhandling i en serie av konsesjoner som utgår i 2014.Statoil, Maersk, OMV, Petrofac og KNOC. Oljefondet har store aksjeposter i verftene Samsung Heavy Industries Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, og Hyundai Heavy Industries, som er blant verdens største verft, skriver Nordic News i en analyse.

Norske eierinteresser

Samsung Electronics Co Ltd, er største eier i Samsung Heavy Industries med 12,2  prosent. Black Rock  og Norges Bank Investment Management, er blant de fem største eierne i Samsung Electronics.  Vi finner den samme eierstruktur i tretten Samsung-selskaper i Norges Banks oversikt. Hele 25 prosent av Norges banks Investments managements investeringer på 64 milliarder kroner i Sør-Korea, kan henføres til  de tretten Samsung-selskapene. I Samsung Heavy Industries, som er tildelt en kontrakt på sju milliard på Johan Sverdrup-feltet, er Norges Banks Investment Management,  amerikanske BlackRock,  og amerikanske Vanguard, tredje største aksjonær  med 3,70 prosent av aksjekapitalen. Samsung Electronics Co er største eier med 17,6 prosent av aksjene, skriver Nordic News.

President og CEO Nobuyuki Hirano leder det mektige Mitsubishi UFJ Financial Group(Foto: Mitsubishi)
President og CEO Nobuyuki Hirano leder det mektige Mitsubishi UFJ Financial Group(Foto: Mitsubishi)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*