Forsvarsjjef Haakon Bruun Hanssen mener Norgetrenger 180milliarder kroner til Forsvaret de nærmeste årene( Foto: Regjeringen)
Forsvarsjef Haakon Bruun Hanssen mener Norge trenger 180 milliarder kroner til Forsvaret de nærmeste årene( Foto: Regjeringen)

Halvering av antallet amerikanske jagerfly og kjøp av tjue svenske kampfly av typen Gripen kan frigjøre midler og gi Forsvaret større  fleksibilitet. Flere partier på Stortinget vurderer å kjøpe færre amerikanske jagerfly av typen F-35 (Joint Strike Fighter). Dette er et helt nødvendig grep for å kunne bidra til å frigjøre 180 milliarder kroner slik forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens legger opp til. Det er også en strategisk årsak til at den norske regjeringen bør vurdere Gripen: Femtito ubeskyttede amerikanske jagerfly på Ørlandet(Bodø)er et fristene mål for en fiende som vil kunne  ødelegge flyene på få timer. Gripen tar av og lander på motorveier, kan gjemmes under nett, og er flyttbare  mellom Norge og  Sverige. Norge kan med dette bidra til at Sverige nærmer seg NATO, og  gi svensk industri investeringsstøtte, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Banker på døren

Hele 254 milliarder kroner skal Norge bruke på å kjøpe, drifte og vedlikeholde det amerikanske jagerflyet F-35 ( Joint Strike Fighter). Regjeringen Stoltenberg hevdet i 2009 at kampflyet skulle bli billigere å drifte enn dagens F-16 og billigere i innkjøp enn det svenske jagerflyet Gripen Next Generation, med betegnelsen Gripen E. Daværende forsvarsminister Grethe Strøm-Erichsen og hennes regjering tok dermed grundig feil. Dersom Norge skal kunne tilføre forsvaret180 milliarder kroner frem til 2020, bør man halvere antall amerikanske jagerfly og kjøpe like mange svenske fly. Et slikt strategisk grep ville være solidarisk og føre Sverige nærmere NATO. President Vladimir Putins påstand om at Norge er tvunget inn i NATO er feil. Statsminister Einar Gerhardsen og hans regjeringsbeslutning om å  gå inn i NATO bygget på frivillighet. Nå banker Finland og Sverige på døren i NATO.

Felles nordisk forsvar

Stadig økende kostnader gjørdet tvingene nødvendig å samarbeidet om forsvaret av Norden. Ved å samordne forsvarsgrener i de nordiske land øker vi forsvarsevnen med et antall dager. Det vil ta minst tre dager før amerikanerne er på plass for å hjelpe, mens det idag tar noen timer for en russisk invasjonsstyrke å besette Nord- Norge. Vi vil ta enda kortere tid å besette Svalbard eller Gotland, slik at russerne får fotfeste inn mot Skandinavia. I Kaliningrad bygges det opp russiske missilsystemer med meget stor rekkevidde. Men Russlands aggressive tone er neppe rettet direkte mot Norden. Foreløpig vil han skremme Sverige og Finland fra å bli medlemmer av NATO. Et militært angrep på Norge er utenkelig så lenge Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO.

Billigere jagerfly

Stortinget bør lytte til  forsvarssjefens strategiske råd,  og overskridelsene i kampflysaken er så dramatiske at det må få følger for det øvrige norske forsvaret. Dermed bør Stortinget kjøpe færre amerikanske jagerfly og satse på en billigere, smart svensk variant som vil føre til et økt norsk-svensk samarbeide om forsvaret av den skandinaviske halvøya, skriver Nordic News i en kommentar til forsvarssjefene militære råd til den norske regjeringen.

Jagerflyet Gripen samarbeider med amerikanske jagerfly i Norge og Finland i form av felles øvelser( Foto: Gripenblogs)
Jagerflyet Gripen samarbeider med amerikanske jagerfly i Norge og Finland i form av felles øvelser( Foto: Gripenblogs)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*