Torsdag skriver den britiske avisen The Guardian
at også toppene i de store, kinesiske oljeselskapene PetroChina og China National Offshore Oil Comapany (CNOOC) står oppført i de lekkede dokumentene som eiere av selskaper på De britiske jomfruøyene.

Selskapene er blant verdens største, og flere av toppsjefene i de kinyngve slyngstadesiske oljegigantene er mistenkt i korrupsjonssaker der store nettverk av skallselskaper rundt om i verden nøstes opp. CNOOC er partner med Statoil på flere av selskapenes lisenser i Mexicogulfen, opplyser Statoil på sine hjemmesider.

Kinas oljetopper er blant landets mektigste menn, og mange av dem har sterke – og familiære – bånd til landets politiske elite.

– Onde hensikter

Nettsiden til Guardian og flere andre internasjonale nyhetsmedier som skrev om partitoppenes lenker til skatteparadisene i går, er nå blitt blokkert i Kina.

Kinesiske myndigheter avviser ifølge NTB rapportene om at landets elite gjemmer unna formue i skatteparadiser. En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang, mener det er vanskelig å se logikken i rapporten, og antyder at den er blitt laget med onde hensikter.

Les også: – Kinas elite skjuler penger i skatteparadiser  

En rapport kinesiske myndigheter selv fikk laget i 2011, pekte imidlertid på at korrupte sjefer har kanalisert store summer til selskaper i skatteparadiser gjennom blant annet bruk av falske fakturaer.

Rapporten estimerte at mer enn 120 milliarder dollar har forsvunnet ut av Kina siden 1990-tallet, og at en stor andel av disse pengene er kanalisert gjennom blant annet De britiske jomfruøyer og andre skatteparadiser.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*