President Joe Biden foto 6.november 2021 og Xi Jangping fotografert 13. nov. 2019 i Brasil ( Foto: Ap Photo/Alex Brandon Eraldo Peres, Files

BEIJING (AP) – President Xi Jinping advarte mot å blande seg inn i Kinas handel med Taiwan under en telefonsamtale med sin amerikanske motpart, Joe Biden, som ikke ga noen indikasjon på fremgang innen handel, teknologi eller andre irriterende faktorer, inkludert Beijings motstand mot en topp amerikansk lovgivers mulig besøk på øya som fastlandet hevder som sitt eget territorium.

Xi advarte også mot å splitte verdens to største økonomier, ifølge et sammendrag av den kinesiske regjeringen av torsdagens uvanlig lange, tre timer lange samtale. Forretningsfolk og økonomer advarer om at en slik endring, forårsaket av kinesisk industripolitikk og amerikanske begrensninger på teknologieksport, kan skade den globale økonomien ved å bremse innovasjon og øke kostnadene.

Vil møtes personlig igjen

I mellomtiden ser Xi og Biden på muligheten for å møtes personlig, ifølge en amerikansk tjenestemann som nektet å bli identifisert ytterligere. Xi har blitt invitert til Indonesia i november for et møte med gruppen av 20 store økonomier, noe som gjør det til et potensielt sted for et møte ansikt til ansikt. Den kinesiske regjeringen ga ingen indikasjoner på at Xi og Biden diskuterte mulige planer for et beøk av den amerikanske Kongressens talsperson Nancy. Pelosi. Men Xi avviste «innblanding fra eksterne krefter» som kan oppmuntre Taiwan til å prøve å gjøre sin tiår gamle de facto uavhengighet permanent.

Det tøffe språket fra Xi, som vanligvis prøver å fremstå som hevet over politiske tvister og kommer med mildt positive offentlige kommentarer, antydet at kinesiske ledere kunne tro at Washington ikke forsto alvoret i tidligere advarsler om Taiwan.

«Å resolutt ivareta Kinas nasjonale suverenitet og territorielle integritet er den faste viljen til de mer enn 1,4 milliarder kineserne,» sa utenriksdepartementets talsperson Zhao Lijian fredag. «De som leker med ild vil omkomme av det.» Taiwan og Kina delte seg i 1949 etter en borgerkrig som endte med en kommunistisk seier på fastlandet. De har ingen offisielle relasjoner, men er knyttet sammen av milliarder av dollar i handel og investeringer. Begge sider sier at de er ett land, men er uenige om hvilken regjering som har rett til nasjonal ledelse.

Vil hindre ekstern innblanding

En talsperson for forsvarsdepartementet sa i forkant av torsdagens samtale at Washington «ikke må sørge for at Pelosi besøker Taiwan». Han sa at det regjerende partiets militære fløy, People’s Liberation Army, ville ta «sterke tiltak for å hindre enhver ekstern innblanding.»

Xi oppfordret USA til å «ære ett-Kina-prinsippet», ifølge Zhao, med henvisning til Beijings posisjon om at fastlandet og Taiwan er ett land. USA har derimot en «ett-Kina-politikk» som sier at Washington ikke tar stilling til spørsmålet, men ønsker å se det løst på fredelig vis.

«Kinas motstand mot interaksjoner mellom USA og Taiwan er tydelig og konsekvent,» sa Zhao.

Et sammendrag fra utenriksdepartementet av samtalen siterte Biden for å si at USA ikke støtter uavhengighet for Taiwan.

Dekningen av samtalen i Kinas fullstendig statskontrollerte medier fredag ​​var begrenset til å gjenta uttalelser fra regjeringen.

United States House Speaker Nancy Pelosi  er uønsket under Bidens besøk på Taiwan(Foto: Jonathan Ernst/ Reuters)

(Oversettelse til norsk: ErikHeming.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*