Energi og digitaliseringsminister Anders Ygeman(s). (Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet)

De kinesiske selskapene Huawei og ZTE stenges ute når Sverige innfører sitt 5-g nett for mobiltelefoni neste år. Telenor, Telia, Tele 2 og australske Terracom er fire av selskapene som har arbeidet i fire år for å komme inn på det svenske telenettet med 5 G. Svenske analytikere venter hevn fra Kina når man nå stenges ute fra det nye nettet, som skaper en digital kopi av virkeligheten.

Enegi og digitaliseringsminister Anders Ygeman sier til SVT/Rapport at Sverige ikke kan ta hensyn til Kina og og at man således velger sin egen vei. Klas Friberg, Säpo-sjef i Sverige, frykter at kinesiske borgere i utlandet plikter å gi informasjon til den kinesiske staten. 5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny infrastruktur, og vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet.

Selv om vi i dag har et svært raskt 4G nett som er et av verdens raskeste, vil 5G nettet gi enda høyere med kapasitet og hastighet sammenlignet med dette. 5G-nettet vil kunne gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

Men det er også en annen side ved 5G: I et helt annet omfang enn 4G-nettet vil det åpne for å koble enormt mange ulike enheter på nettet – samtidig. 5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Det vil ha store ringvirkninger, skriver Telenor på sine nettsider.

Hvor raskt er 5G?

Hastigheten og kapasiteten i 5G betyr nemlig at det etterhvert som nettet utvikles, blir det mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid – i praksis uten forsinkelser, skriver Telenor.

Det betyr for eksempel at selvkjørte biler kan sende data om omgivelsene sine som blir analysert i skyen og sendt tilbake umiddelbart, samtidig som bilen også kommuniserer med andre kjøretøy og datakilder i trafikken. Det kan gi bilen ikke bare «øyne i nakken» – men øyne overalt i veinettet.

Et annet eksempel: Dersom noen må ha en akutt og komplisert operasjon og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.

Bare det at man kan overføre video av høy kvalitet i denne hastigheten, uten nevneverdig forsinkelse i nettet, åpner for mye. Tenk på mulighetene innen AR (altså augmented reality, eller utvidet virkelighet på norsk). Her kan kameraer i mobilen eller brillene dine analysere verden rundt deg, og legge til et digitalt lag med informasjon, interaktive elementer og hologrammer – se bare for deg en avansert versjon av teknologien fra Pokémon Go, rett i synsfeltet ditt.

Satser fem milliarder

Det statlige norske oljefondet har investert 2,595 milliarder norske kroner i Tele 2 eier 2,95 %), mens oljefondet i Oslo satser 1,094 milliarder NOK i Telia Co AB( eier 1,03 prosent).

Huawei Research Village i Kina( Foto: Huawei)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*