President Xu Jingping fører en streng Covid-politikk(Foto: China.Gov)

Et kinesisk skifte bort fra nulltoleranse Covid-19-politikken vil signalisere mindre risiko for oljeforbruket på grunn av nedstengninger på kort sikt, og nye utbrudd vil i mindre grad være en deflasjonsheving på oljeprisen, skriver Rystad Energy.

Globale oljepriser faller og synker under 100 dollar for første gang på tre uker, ettersom Kina lider av enda en Covid-19-økning og gjeninnfører nedstengninger som vil redusere etterspørselen.
Utsettelse av salg av billigere olje kan imidlertid være kortvarig, siden fallende priser indikerer at markedet ikke fullt ut har innsett den potensielle effekten av tapte russiske fat i dden globale global forsyningen, skriver, skriver Senior Oil Analytiker Louise Dixon i Rystad Energy

Markedet ser imidlertid frem til det to dager lange amerikanske sentralbankens møte som , som forventes å innvedta innstramminger, styrke dollaren og presse oljeprisen ned. Oljepriskorreksjonen fra $130 per fat til nå nesten under $100 per fat på en ukes tid reflekterer en rekke signaler fra markedet. Dermed kan vi få en situasjon med med økende inflasjon samtidig som får en nedgang i etterspørselen etter ulike varer ti tross for krigen i Ukraina.

Mangel på drivstoff

Kinas oljeetterspørselsrisiko er reell, det anslås at en alvorlig nedstenging i Kina kan sette 0,5 millioner bpd oljeforbruk i fare, noe som vil bli ytterligere forsterket av drivstoffmangel på grunn av oppblåste energipriser. Landets nulltoleranse Covid-19-politikk er deflasjonær på kort sikt ettersom mindre penger pumpes inn i økonomien og mindre olje forbrukes, men på global skala skaper det inflasjonsdrivende forsyningskjedeproblemer ettersom produksjons- og transportknutepunkter låses. Kinas plager går utover oljeetterspørselen, med Covid-19-utbruddet bare en av en rekke trusler mot den kinesiske økonomien.

Boblen i boligmarkedet og finansielle svingninger har lenge signalisert en fremtredende risiko for BNP.Inflasjonsrisikoen vedvarer, spesielt i energisektoren, som nylig ble bekreftet av Kinas bønn med raffinerier om å suspendere aprils bensin- og gasoljeeksport for å garantere innenlandsk etterspørsel og dempe prisene.

Tåke av usikkerhet

Handelen blir stadig mer volatil, og avhengigheten av algoritmiske handelssystemer kan gjøre et mikrosignal til en omfattende prispåvirkning, en hendelse som skjer med økt hyppighet midt i tåken av krig og finansmarkedsusikkerhet. USAs oppfordring om å forby russisk olje har så langt vært ubesvart.

Uten at Europa forplikter seg til å kutte ned på sine nesten 4 millioner bpd av russisk råoljeimport, har den russiske forsyningsrisikoen for at oljeprisen økte mot $130 per fat midlertidig blitt mindre.

Amerikansk inflasjon er også i søkelyset, og den forventede beslutningen på denne ukens Fed-møte om å heve renten har sakte styrket den amerikanske dollaren og presset oljeprisen ned.

Asia og Russland viser allerede nødetterspørsel etter flydrivstoff ettersom begge har sett alvorlige nedadgående trender i luftfart siden midten av februar, Russland på grunn av sanksjoner, men Kina på grunn av pandemien.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*