CEO Atle Knudsen i Enthelios Nordic(Foto: Enthelios)

Mens prisene i Europa er på vei oppover sammen med andre råvarepriser, faller strømprisene i Norden kraftig den siste uken. Nedgangen i prisene gjelder både for spotprisene, og prisene flere år frem i tid. Prisforskjellen mellom Norden og Europa øker, og prisene som nå leveres i Norden og som kan sikres for fremtiden er historisk lave. Kanskje verdens laveste strømpriser, skriver Enthelios i en kraftkommentar.

Vaksineoptimisme løfter råvarepriser

På tross av at store deler av Europa er stengt ned har to vaksinenyheter greid å løfte aksjekurser og råvarepriser de siste ukene. Det gjelder ikke minst for råvarer som har direkte påvirkning på de europeiske kraftprisene. Både kullprisen og prisen for CO2-kvoter stiger på bakgrunn av aktører som er mer optimistiske for fremtiden, nå som Coronavaksinene viser gode resultater.

Våte varsler presser strømprisen

Forrige uke skilte seg ut som en tørr uke. Uken vi nå er inne i, kan bli den våteste uken i 2020. Det vil løfte overskuddet i ressursbalansen ytterligere denne uken. I Norge er det knapt plass til mer i vannmagasinene, så av den nedbøren som ikke kommer som snø, vil mye renne rett forbi kraftstasjonene og rett i havet. I Sverige er det enda plass til noen liter til, men også der kan det fort bli en stresset situasjon for produsentene.

Markedet tar innover seg at det faktisk er mulig å få priser ned mot null i november og ser at den sterke ressurssituasjonen kan vedvare en god stund. Dette er ny kunnskap som ser ut til å presse prisene kraftig – ikke bare i spotmarkedet, men prisforventningen for de neste to – tre årene.

Styret i Agder Energi utnevnte i august Steffen Syvertsen til CEOi Enthelius etter Tom Nysted som går av med pensjon i år . Syvertsen tok over jobben 1. oktober

Styreleder Lars Erik Torjussen i Agder Energi, sier at han er ansatt etter en god og grundig vurdering.

Steffen Syvertsen, konsernsjef i Agder Energi (til venstre) og Pål Skjæggestad, konsernsjef i Glitre Energi, signerte avtalen som gjør at selskapene nå eier halvparten av Oss Norge hver.

Ukens tall:

Hydrologisk balanse: 17,8 TWh (+ 0,5 TWh)

Systempris: 5,39 €/MWh (+ 0,76 €/MWh)

Terminpris YR-21: 13,50 €/MWh (- 4,15 €/MWh)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*