Statsminister Fredrik Reindfeldt(Foto:Martina Huber)
Statsminister Fredrik Reindfeldt(Foto:Martina Huber)

 

Etter sveitsernes nei til svenske Jas 39 Gripen ser det svenske regjeringspartiet sin sjanse til å stille spørsmål ved om det er berettiget å kjøpe 60 Gripen-fly som koster 90 milliard svenske kroner over 30 år. Sosialdemokratene, som trekker avdøde statsminister Olof Palme i debatten, vil ha nye kampfly mens det største regjeringspartiet Moderata Samlingspartiet er negative til at den svenske staten bør investere så mye på kampfly.Bak dette ligger en uro for hva president Vladimir Putin kan gjøre overfor nøtrale land som Sverige og Finland.

Alliansen kan tape

Svenskene er inne i et valgår. det er EU-valg 24. mai og til høsten er det valg til Riksdagen der Sosialdemkratene med støttepartier leder over den borgerlige Alliansen. Sveits forsvarsminister Ueli Maurer møtte sin Waterloo da folkeavstemningen om Gripen kjøpet endte med nei,ifølge sveitsiske aviser. Nå er det uklart hvordan de sveitsiske Forsvaret skal bygges opp, og sveitsernes forsvar er bygget opp som det svenske. Maurer sier han ikke vil gå av, men at han sier til Neue Züricher Zeitung, at han tar avvisningen av Gripen svært personlig. Historisk har sveitserne nesten alltid stemt for å styrke forsvaret. Denne gangen stemmer ikke kartet med terrenget, og Russland har ikke i like stor grad skremt sveitserne som svenskene og finnene. Flere faktorer antas å ligge til grunn for at sveitserne stemte nei. En av de viktigste årsakene er kostnadene , til tross for at Gripen var det billigste alternativet når valget sto mellom Gripen, Eurofighter og Rafale . Begge de rød- grønne partiene og grønne liberale var imot å investere så mange milliarder i nye jagerfly, når det er behov for penger til skoler,veier og andre ting. Forsvaret i Sveits klarer seg uten nye jagerfly.

Vil droppe jagerfly

Det svenske Miljøpartiets forsvarpolitiske talsmann Peter Rådberg , vil returnert den svenske regjeringens forslag om kjøp av Gripen til Riksdagen, som høsten 2012 ga regjeringen klarsignal til å bestille 40-60 jagerfly av typen Gripen. I vedtaaket heter det at dersom Sveits eller andre land takker nei til kjp av Gripen , bør den svenske regjeringen se på dette på nytt. Det var før president Putins anektering av Krim.Den svenske kostnaden for på 60 Gripen , inkludert driftskoi stnader , er beregnet til 90 milliarder over 30 år. I Sverige,skal systemet være i drift innen 2023 og vedvare minst 20 år.I motsetning til sosialdemokratene er  kritiserer Miljøpartiet  at den svenske staten skal  investere så mye på kampfly. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i en kommentar at det var uheldig at sveitserne takket nei, men Sverige må må respektere beslutningen etter en folkeavstemning. Nå håper svenskene på at Brasil vil vurdere det svenske jagerflyet Gripen, og han sier at det er usikkert hva som skjer når en eventuell ny regjering,som kanskje må inkludere det svenske miljøpartiet eller Vänsterpartiet, eller begge , skal ta beslutning i denne type saker

Avdøde Olof Palme dukker opp i den svenske valgkampen(foto: SAP)
Avdøde Olof Palme dukker opp i den svenske valgkampen(foto: SAP)

.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*