Kan føre til nyvalg i Frankrike( Foto: AFP)

Macrons Ensemble ligger an til å vinne mellom 200–260 seter. Det trengs 289 seter for å få flertall i den franske nasjonalforsamlingen.Ved forrige valg i 2017 fikk sentrum-høyre-alliansen Ensemble 389 seter. Årets resultat er dermed en betydelig svekkelse.

– Dette er langt fra det vi håpet på, sier sier minister for offentlige regnskap i Gabriel Attal,i Macrons regjering, i en kommentar til de ferskeste progosene.

Kan føre til nyvalg

Resultatet kan bety at Macron må vinne støtte fra sine høyreorienterte politiske motstandere, for eksempel republikanerne, hver gang han trenger gjennomslag for sine saker. Det kan gjøre det vanskelig for presidenten å få gjennomført sine politiske ambisjoner og valgløfter.

Det kan også bety flere uker framover med politisk fastlåste situasjoner der presidenten nå skal forsøke å knytte bånd med andre partier.Dermed kan det bli nyvalg i Frankrike.All motstand mot Emmanuel Macron ser nå på parlamentsvalget (19. juni) for å gjøre det til en «tredje runde» som vil dempe, til og med utslette, Emmanuel Macrons seier ved å installere et flertall som er fiendtlig innstilt til programmet hans i Palais-Bourbon, eller svikter det, sterk motstand. Hvis det er forståelig å ønske å remobilisere troppene etter et gjenvalg som er «frukten av resignasjonen» (Maxime Tandonnet) til franskmennene, ser hypotesen ut til å forholde seg mer til Coué-metoden enn til politisk realisme.

Vi ble forskrekket da vi så Jean-Luc Mélenchon oppfordre franskmennene, fra mellom de to rundene, til å «velge ham til statsminister», en gammel veteran fra Den femte republikk som ham som ikke kunne ignorere at dette slagordet er upassende konstitusjonelt og politisk usannsynlig. Andre politiske ledere, uten å gå så langt som denne institusjonelle forstuingen, har tatt opp dette slagordet om «tredje runde». Går vi tilbake til tidligere utgaver, finner vi det samme slagordet… for samme fiasko, skriver France Soir.

I 2017 etterlyste Eric Coquerel (La France insoumise) allerede en lovgivende «tredje runde». Valgt dannet han sammen med sine kamerater en stridbar, men minoritet og liten gruppe (17 seter i forsamlingen).Fortsatt i 2017, François Baroin, etter omveltningene i Fillon-saken og høyresiden.møte med folket.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*