STOCKHOLM: Lederen for det svenske sentrum-høyre-partiet Moderata Samlingspartiet, som tilsvarer det norske Høyre, sa søndag i svensk TV at han hadde sviktet en første sjanse til å danne en koalisjonsregjering etter at han forlot landet i en politisk fastlåst tilstand

Ulf Kristerssons moderate parti er en del av en sentrum-høyre-blokk som i forrige valg kalte seg Alliansen , men som fikk marginalt færre stemmer forrige 9. september enn den regjerende sentrum-venstre-koalisjonen.

Stefan Lofvens sosialdemokratiske parti – som stort sett har dominert svenske valg i flere tiår – hadde regjert i fire år i en koalisjon med De Grønne, støttet av Vänsterpartiet.

Det forrige valget i september fokuserte på tilstanden til boliger, helsetjenester og velferdstjenester, spesielt på grunn av press fra innvandring etter migrantkrisen i 2015.

Stortingets talsmann Andreas Norlen – som hadde fire sjanser til å finne en kandidat til å danne en regjering har nå gitt moderatleder Ulf Kristersson i oppgave å danne en ny regjering.

Han sa at han vil ha en ny runde med samtaler med partilederne til uken noe som gjør det sannsynlig for Kristersson å få danne regjering i Sverige.

«Slik jeg ser det er det bare to alternativer. Enten er et parti villig til å snakke med oss ​​(for å danne en regjering) eller så går vi mot et nytt valg, sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Akesson til nyhetsbyrået TT ved forrige valg. Nå får Sverigedemokratene viktige styreposisjoner i den svenske Riksdagen, for å si fra seg kravet om å sitte i regjering etter valget i 2022, der SD gikk mest frem av alle de borgerlige partiene.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*