Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet øker i oppslutning igjen.

Det er rødgrønt flertall på Stortinget den 9. september 2018. I en fersk NrK-måling går Arbeiderpartiet frem 2,4 prosentpoeng til 26,2 i en  ny meningsmåling Norstat har laget for NRK. Rødt får 4,4 prosent og er over sperregrensen, noe som gjør at partiet ville ha vært «på vippen» om det var valg i dag. Kristelig Folkeparti(Krf) havner under sperregrensen. Høyre, Frp, Venstre og KrF får 84 mandater. Senterpartiet i Norge som støtter  Arbeiderpartiet, fikk 11,2 prosent av stemmene i Norstatts ferske undersøkelse. Etter det Nordens Nyheter erfarer arbeider Ola Borten-Moe for at Senterpartiet skal bytte side før stortingsvalget i 2021.  Dermed kan Senterpartiet sikre borgerlig flertall ved neste norske stortingsvalg, skriver Nordens Nyheter i en kommentar foran det svenske valget.

En løs kanon på dekk

Aps partisekretær Kjersti Stenseng sier i en kommentar til NrK at Arbeiderpartiet har god erfaring med samarbeid med Senterpartiet og SV i regjering. Dersom Senterpartiet i Norge snur og blir borgerlig, ryker det rødgrønne flertallet. Samlet får venstresiden, bestående av Ap, Senterpartiet, SV, Rødt og MDG, idag en oppslutning på 50,8 prosent. De sikrer seg 88 av Stortingets 169 mandater. I Sverige er  Centerpartiet(C) et borgerlig parti, og en del av den svenske alliansen. Men partiet har truet med å samarbeide med Stefan Løfven og sosialdemokratene om det svenske valget ender i kaos.

Slik går det svenske valget:

Centern i Sverige får 8,7 prosent . Senterpartiet gikk 11 % i Norge(Ill:SCB)

 

Trakk seg i april

Ola Borten Moe var første nestleder i Senterpartiet i 2014 og hadde tilnavnet «Senterpartiets kronprins». I april  2018 trakk han seg fra nestledervervet etter at han og ni venner på en hyttetur ble mistenkt for å ha sendt en upassende SMS til tidligere leder av Senterpartiet. Nordens Nyheter skriver uten angivelsse av kilde, at Ola Borten Moe ønsker at Senterpartiet skal bli et borgerlig parti frem mot neste Stortingsvalg. Ola Borten Moe var 1. nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og medlem av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité. Han var også 1. nestleder i Senterpartiets gruppestyre på Stortinget 2010–2011. Den 4. mars 2011 tok han over som statsråd i Olje- og energidepartementet. Ola Borten Moes bestefar Per Borten, var Norges statsminister fra 1965 til 1971, og ledet en borgerlig koalisjonsregjering som bestod av Høyre, Venstre, Kristelig  Folkeparti og Senterpartiet.

Vil lære av «Alliansen»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier ifølge avisen ABC at Annie Lööf fra det svenske Centerpartiet er en mulig svensk statsministerkandidat 9. september. Hun har en oppslutning på 8,7%, noe svakere enn søsterpartiet i Norge.

– Hennes stilling som partileder er sterk, og hun nyter stor tillit i befolkningen, sier Vedum til NTB.  Han sier det er en av grunnene til at  Annie Lööf (35) får støtte fra 41 prosent av velgerne i en tillitsmåling fra DN/Ipsos – høyest score av samtligepartiledere. Hun har ledet partiet siden 2011 og var næringsminister i årene 2011–2014.

Rød-grønn regjering

Centerns leder Annie Løøf kan samarbeide med «Sossarna»(Foto: Mynewsdesk)

Det norske Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum var denne uken i Sverige for å drive valgkamp sammen med Centern, selv om det  svenske søsterpartiet går til valg på en borgerlig allianseregjering, under ledelse av Ulf Kristersson fra Moderaterna. I Norge  tilhører Sp som kjent den rødgrønn siden. Nordens Nyheter spør i en valgkommentar om dette kan være et varsel om at Senterpartiet kan være på vei mot høyre i politikken frem mot stortingsvalget i 2021. Vedum deltar søndag på valgvaken til Centern under det svenske valget.

Valget som kan ende i kaos

Det kan gå flere uker før svenskene vet hvem som danner regjering. Hovedårsaken til det kaotiske bildet, er at  ingen av regjeringsalternativene får flertall etter valget, fordi ingen vil samarbeide med Sverigedemokratene(SD). Etter det Nordens Nyheter erfarer stemmer mange medlemmer i Moderata Samlingspartiet denne gang på Sverigedemokratene, som kan få tjue prosent av stemmen ved det svenske valget, skriver Nordens Nyheter i en valgkommentar. Alt kan skje ved dette svenske valget, til og med at Annie Løøf kan velge å gå i regjering med Stefan Løfven og sosialdemokratene i en ny svensk regjering, eller til og med bli statsminister etter valget i Sverige 9. september.

Høyreleder Ulf Kristersson stemte i Strängnes 9. september( Foto: Jonathan Nackstrand AFP)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*