Regjeringen bruker Johan Sverdrup til å skape en ny norsk særkonjunktur( Foto:Regjeringen)
Regjeringen bruker Johan Sverdrup til å skape en ny norsk særkonjunktur(Foto:Regjeringen)

FMC Kongsberg Subsea har fått en kontrakt til 1,3 milliarder kroner på Johan Sverdrup-feltet.  Statoil deler ut nok en kontrakt på gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Fredag var det FMC Kongsberg Subsea AS som stakk av med en kontrakt til en verdi av 1,3 milliarder kroner. Bare svensk-sveitiske ABB har fått to store kontrakter på tilsammen 1,7 milliarder på Johan Sverdrup. På eiersiden finner vi Norges Banks Investment Management og dets amerikanske partner, investeringsselskapet BlackRock, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

ABB og FMC Kongsberg blant de største vinnerne av kontrakter så langt på Sverdrup-feltet.Flesteparten av kontraktsvinnerne er norske selskaper. 75 prosent av kontraktene så langt er gått til norske leverandører, ifølge Statoil, som er operatør på Johan Sverdrup-feltet. Det amerikanske investeringsselskapet Black Rock( oljefondets partner) er storaksjonær både i svensk-sveitiske ABB og i FMC Kongsberg.

Wallenberg er med

Investor AB, Sverige har 9,5 prosent av aksjekapitalen og stemmene i ABB. Cevian Capital II GP Limited, Kanaløyene, har 5,2 prosent av det totale ABB aksjekapitalen og stemmene. BlackRock Inc., USA, har 3,0 prosent av det totale ABB aksjekapitalen og stemmene. Oljefondet har aksjer for 6,8 milliarder i AB, noe som tilsvarer 1,84 prosent av aksjer og stemmer.

BlackRocks mann

John T. Gremp(63) er styreformann og administrerende direktør i FMC Technologies, Inc., og et medlem av The National Petroleum Council i USA.  Gremp også sittet i styret i Offshore Energy Center og Schilling Robotics, Inc, og har en MBA fra University of California, Berkeley. , Sands capital meed 8,62eiere i FMC Technologieser The Vanguard Group med 8,95 prosent, SandsCapitalManagement(8,62 %), Capital Research Management 6,50, State StreetBbank 5,43 og oljefondets partner Black Rock har 4,66 prosent.

Svensk storkontrakt

På onsdag fikk ABB AB i Sverige kontrakt for fabrikasjon og installasjon av to høyspentkabler. Mandag vant IKM Ocean Design en kontrakt for levering av gasseksportløsningen fra Sverdrup.

– Sverdrup-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår. Dagens kontraktstildeling viser nok en gang at norske leverandører er globalt konkurransedyktige og kan hevde seg i svært tøff internasjonal konkurranse, skriver olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en epost til DN.

– Dette vil bidra til mer kostnadseffektive prosesser, også for fremtidige feltutbygginger med undervannsløsninger. Industrien må jobbe målrettet og effektivt for å få ned kostnadene på norsk sokkel, skriver oljeminister Lien. Johan Sverdrup er det største oljefunnet på norsk sokkel siden 1980-tallet. Investeringskostnadene for første fase er beregnet til 117 milliarder kroner. FMC Kongsberg Subsea skriver i en pressemelding at Statoil etablere en «ny og kostnadseffektiv standard for undervannsutstyr». Analyseselskapet Rystad Energy og Statoil skrivere at 30 store og små selskaper er så langt inne i Johan Sverdrup-prosjektet,

Pareto-analytiker Trond Omdal sier til Dagens Næringsliv at han tror Statoil velger norske leverandører, fordi de er blitt billigere.
Sverdrup-kontraktene om dagen er selvsagt en del av regjeringens motkonjunkturpolitikk.

CEO og chariman John Gremp i FMC Technologies er sentral i det amerikanske oljemiljøet8 Foto: FMC)
CEO og chariman John Gremp i FMC Technologies er sentral i det amerikanske oljemiljøet(Foto: FMC)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*