President Joe Biden møtte generalsekretær Jens Stoltenberg under NATO-møtet i Madrid( Foto: NATO)

Generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket USAs president Joe Biden velkommen til NATO-toppmøtet i Madrid onsdag (29. juni 2022). Generalsekretæren takket president Biden for hans «avgjørende lederskap i å styrke det transatlantiske båndet» under Russlands krig mot Ukraina, demonstrert av presidentens kunngjøring om ytterligere å øke USAs tilstedeværelse i Europa. Stoltenberg takket også president Biden for den «urokkelige støtten» gitt av USA til Ukraina, og sa at han så frem til et historisk og transformativt toppmøte.

Bidens tale til Stoltenberg

Kjære Jens, tusen takk for at du hadde meg i Brussel i morges, og du vet at vi har en stor agenda.

Flott å være med dere for å starte…Jeg tror det er et historieskapende toppmøte, og vi snakket om dette i et år. Og nå er vi her. Møtet vårt er her i dag.

Vi kommer til å godkjenne et nytt NATOs strategiske konsept og bekrefte enheten og besluttsomheten til vår allianse om å forsvare hver tomme av NATOs territorium.

Og artikkel fem er hellig. Vi mener det når vi sier «et angrep mot en er et angrep mot alle», hver tomme. Så på dette toppmøtet vil hele alliansen ønske Finland og Sverige velkommen.

En historisk søknad om medlemskap og deres beslutning om å gå bort fra nøytralitet, tradisjon for nøytralitet, for å bli med i NATO-alliansen. Dette kommer til å gjøre oss sterkere og sikrere, og NATO, sterkere.

Vi sender et umiskjennelig budskap, etter mitt syn, og jeg tror også ditt, at NATO er sterk, forent, og skrittene vi tar under dette toppmøtet kommer til å øke vår kollektive styrke ytterligere.

For det formål, i dag, kunngjør jeg at USA vil forbedre vår styrkeposisjon i Europa og svare på det endrede sikkerhetsmiljøet, samt styrke vår kollektive sikkerhet.

Tidligere i år hentet vi ytterligere 20 000 amerikanske styrker til Europa for å styrke alliansen vår som svar på Russlands aggressive trekk, og bringer vår totale styrke i Europa til 100 000.

Vi kommer til å fortsette å justere holdningen vår basert på trusselen, i nært samråd med våre allierte.

Her i Spania skal vi samarbeide med våre allierte for å øke US Navy destroyere stasjonert i Spanias Rota marinebase, fra fire til seks destroyere.

I Polen kommer vi til å etablere et permanent hovedkvarter for US Fifth Army Corps og styrke US-NATO interoperabilitet over hele den østlige flanken.

Vi kommer til å opprettholde ytterligere rotasjonsbrigade, som er 3000 jagerfly og ytterligere 2000 personell, kampteam her i Europa, med hovedkvarter i Romania.

Og vi kommer til å forbedre rotasjonsdistribusjonene våre i de baltiske statene.

Og vi skal sende ytterligere to F-35-skvadroner til Storbritannia, og stasjonere ytterligere luftvern og andre kapasiteter i Tyskland og i Italia.

Og sammen våre allierte skal vi sørge for at NATO er klar til å møte trusler fra alle retninger, på tvers av alle domene: land, luft og hav.

Og i det øyeblikket Putin har knust freden i Europa, og angrepet selve leietakerne i den regelbaserte orden, USA og våre allierte, kommer vi til å trappe opp.

Vi trapper opp, og beviser at NATO er mer nødvendig nå enn det noen gang har vært. Og det er like viktig som noen gang har vært.

Så jeg vil takke deg, Jens, for at du har ledet Alliansen gjennom denne krisen og for ditt arbeid for å styrke NATO for alle utfordringene som ligger foran deg.

Og jeg ser oppriktig frem til diskusjonene våre.

Og igjen, takk for ditt lederskap. Det er viktig.

Stoltenberegs tale til Biden

Tusen takk, president Biden, kjære Joe.

Det er veldig godt å se deg her i Madrid, så kort tid etter møttes vi i Det hvite hus i Washington.

Og takk for ditt personlige lederskap og USAs forpliktelse til NATO, til europeisk sikkerhet, demonstrert av kunngjøringene du nettopp har gitt for ytterligere å øke USAs tilstedeværelse i Europa.

Og dette viser virkelig ditt avgjørende lederskap i å styrke det transatlantiske båndet.

Og det ser vi også i den urokkelige støtten fra dere og fra USA til Ukraina.

Det vil være en hovedsak på toppmøtet i dag. Vi skal møte president Zelenskyy, han vil tale på toppmøtet.

Og som du sa, dette blir et historisk toppmøte. Det vil være et transformativt toppmøte, hvor vi tar beslutninger som faktisk vil endre denne alliansen i mange år fremover.

Vi vil bli enige om et nytt strategisk konsept, planen for NATO inn i fremtiden, farligere verden, en mer konkurransedyktig verden.

Vi vil bli enige om den største overhalingen av vårt kollektive forsvar og avskrekking siden slutten av den kalde krigen. Og USA er selvfølgelig en del av det.

Og så vil vi invitere Finland og Sverige til å bli med i NATO. Og det viser at NATOs dør er åpen.
Det viser at president Putin ikke har lyktes i å stenge NATOs dør.

Han får det motsatte av hva han vil.
Han vil ha mindre NATO. President Putin får mer NATO mens Finland Sverige slutter seg til vår allianse.

Vi vil bli enige om en omfattende hjelpepakke for Ukraina.

Og så gleder jeg meg også over det faktum at vi nå kan fastslå at faktisk europeiske allierte og Canada trapper opp med flere tropper, høyere beredskap, og også øker forsvarsutgifter.
Tall viser at de har lagt til 350 milliarder ekstra amerikanske dollar til forsvar siden vi ga løftet tilbake i 2014.

Så alt i alt viser dette samhold og styrken til vår allianse.

Takk skal du ha, sa NATO`s generalsekretær.

Det vil være et transformativt toppmøte, fordi vi vil ta historiske beslutninger.
Vi vil bli enige om et nytt strategisk konsept for alliansen vår, som er en blåkopi for hvordan vi kan ta NATO inn i fremtiden i en mer konkurransedyktig og farlig verden, for å beskytte alle allierte og nær en milliard innbyggere, sa Jens Stoltenberg i sin innledning til toppmøtet i Madrid.

(Kilde NATO`s hjemmeside. Oversetter fra engelsk til norsk Erik Heming.)

Generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert under sitt startforedrag i Madrid(Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*