Siv Jensen legger frem statsbudsjettet for 2014/15 i Stortinget 8. oktober(Foto:Stortinget)
Siv Jensen legger frem statsbudsjettet for 2014/15 i Stortinget 8. oktober(Foto:Stortinget)

 

 

 

NBIM har investert 217 milliarder kroner i japanske aksjer gjennom 1284 prosjekter. Norges Banks fem største japanske aksjer har steget anslagsvis 16,5 prosent på ett år. Nordic News / Nordens Nyheters anslag viser en verdiøkning på 35 milliarder kroner basert på Euroinvstors aksjeverdier. Oljefondet har økt sine eierinteresser i japansk næringsliv, som på sin side har fått tilgang til den norske kontinentalsokkelen gjennom oljeselskapet Idemitsu. Tokyo-børsens oppgang gir Finansdepartmentet og Norges Bank økte aksjeverdier i Japan med nesten førti milliarder kroner, skriver Nordic News / Nordens Nyheter.

Største investering

Toyota Motor Corporation er Norges Banks største aksjeinvestering i Japan, og NBIM har investert 9.3 milliarder kroner i Toyota med en eierandel på 0,73 prosent gjennom en finansiell investering. Toyota-aksjen har steget med 17,5 prosent på årsbasis ifølge Euroinvestor.

Softbank Coporation er Norges Banks nest største aksjeinvestering i japansk næringsliv. Norges Banks Investment Management har aksjer for 7 milliarder norske kroner, og med en eierandel på 1,09 prosent, er NBIM selskapets sjuende største eier.

Japansk teknologi

FANUC er oljefondets tredje største investering i Japan. Fondet er sammen med den amerikanske investeringspartneren BlackRock nest største aksjonær i FANUC med en eierandel på 5,60 prosent . Norges Bank er fjerde største eier. Softbanks aksjer har falt 5,5 prosent på ett år. På årsbasis har FANUC`s teknologiaksjer steget med 35,9 prosent. Japanerne henter inn dyktige euorpeiske bedriftsledere til sine flernasjonale selskaper. Olaf C. Gehrels er FANUC`s mann i Europa. Han har vært administrerende direktør og president på Fanuc Europa Corp siden juni 2013. Gehrels er administrerende direktør i Fanuc Corporation i Europa, og har vært direktør for Fanuc siden juni 2006 og sjef for Fanuc Europa Corp siden juni 2013. Dette er Norges Banks Investment Managements nest største investering i Japan.

Oljefondet har investert 6, 8 milliarder kroner i japanske FANUC Corporation som er pionerer innenfor datateknologi. FANUC Corp engasjerer seg i utvikling, produksjon, salg og vedlikehold av datamaskinen numerisk kontroll (CNC) systemer, lasere, robotsystemer , robomachines og nanoroboter. Oljefondet og dets partner BlackRock(en børsgruppe), er nest største eier i FANUC med 3,60 prosent av aksjene. Japanske FANUC Corporation er største eier i egeet selskap med en eierandel på 18,3 prosent. I japanske Canon Inc. har fondet investert 2,4 milliarder i to selskaper med en eierandel på 0,94 prosent.

FANUC Robotics - en av oljefondets største investeringer i Japan
FANUC Robotics – en av oljefondets største investeringer i Japan (Foto: FANUC)

Tysk toppleder

Tyske Olaf Gehrels er sivilingeniør i Mechanical Engineering Production, fra universitetet i München og Master of Business Administration fra sveitiske INSEAD University. Han er en av de europeere som har størst tillit i japansk industri. Selskapet har følgende divisjoner: Factory Automation (FA), Robot, og Robomachine. FA divisjonen produserer CNC-systemer, CNC servomotorer, og lasere. Robot-divisjonen markedsfører industriroboter gjennom FANUC Robotics America Corp., FANUC Robotics Europe SA, og SHANGHAI-FANUC Robotics Co., Ltd. Robomachine Divisjonen består av maskiner for elektrisk sprøytestøping, wire-cut elektrisk utladning maskinering, og ultrapresisjonsfresing. Selskapet ble grunnlagt av Seiuemon Inaba i 1958 og har hovedkontor i Minamitsuru, Japan, med 5 469 ansatte.

Ikke-japanske eiere

Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., er en av de største eierne i oljeselskapet Idemitsu, som produserer olje og gass på norsk sokkel.Oljefondet har investert 5.932 milliarder kroner i Mitsubishi og eier 1,05 prosent. NBIM er dermed femte størst i denne japanske finansgiganten. Norges Bank IM eier også aksjer for 5.700 milliarder kroner i Sumitomo Mitsui Financial Group, der man eier 1,28 prosent. Mitsubishis aksjekurs har steget med 8,2 prosent på årsbasis. Norges Bank har investert 3,2 milliarder kroner i Mizuho Financial Group med en eierandel på 1 prosent. Aksjekursen har falt 11,1 proent på ett år. I KDDI Corporation satser Norges Bank 2,8 milliarder og eier 0,84 prosent. Aksjekursen har økt 34,8 prosent på et år.

Amerikansk partner

I Sumitomo Mitsui Financial Group har oljefondet investert 5657 millioner, med en eierandel på 1,28 %. Denne japanske aksjen har falt noe på årsbasis. Norge har investert 2,5 milliarder kroner i Canon Inc.(0,94%), I Sumitomo Corporation har oljefondet investert 1,1 milliarder kroner, med en eierandel på 1,23 % som sjette største eier. BlackRock Advisors eier 2,18 %, som tredje største eier. Som samlet gruppe har oljefondet og BlackRock en eierandel på 3,41, som er nest største eier i selskapet. Norges Banks Investment Management ønsker ikke å uttale seg om enkeltselskaper, og henviser til fremeleggelse av nye beholdningsverdier for Oljefondet i mars 2015.

Leter etter olje

Disse gruppene er igjen store aksjonærer i oljeselskapet Idemitsu. Idemitsus inntreden i oljeverdenen startet i 1972, året etter at Ekofisk-produksjonen startet på norsk sokkel, da det ble gjort et oljefunn utenfor Japan. Feltet er nå tømt, og all infrastruktur er fjernet. Selskapet kom til Norge da det kjøpte en liten bit av Snorre-feltet i 1989. Foruten norsk sokkel har Idemitsu i dag interesser i UK, Vietnam, Kambodsja og Thailand. Idemitsus totale oljeproduksjon er i dag omtrent 35.000 fat per dag. Det aller meste kommer dermed fra norsk sokkel, 8000 fat per dag blir tatt opp fra britisk sokkel hver eneste dag, mens de resterende 2000 fat produseres fra oppsprukket ”basement” utenfor Vietnam. Siden 1971 har Idemitsu boret 200 brønner, og 50 av dem er egenopererte. Vi snakker altså om et oljeselskap med lang erfaring, skriver Nordic News / Nordens Nyheter i en analyse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*