Former President Donald Trump had to answer questions in Court(Photo: White House)

WASHINGTON (AP) – Huskomiteen som etterforsker angrepet på den amerikanske hovedstaden 6. januar, utstedte formelt en ekstraordinær stevning til Donald Trump på fredag, og krevde vitnesbyrd fra den tidligere presidenten som lovgivere sier «personlig orkestrerte» en flerdelt innsats for å velte den tidligere presidentens resultatet etter valget i 2020.

Det er uklart hvordan Trump og hans juridiske team vil svare. Han kan etterkomme eller forhandle med komiteen, kunngjøre at han vil trosse stevningen eller ignorere den helt. Han kunne også gå til retten og prøve å stoppe det.

«Vi forstår at komiteen, igjen, i strid med normer og passende og sedvanlige prosesser, har offentliggjort en kopi av stevningen,» sa David Warrington, en partner i Dhillon Law Group, som representerer Trump, i en uttalelse sent fredag. . «Som med enhver lignende sak, vil vi gjennomgå og analysere den, og vil svare på denne enestående handlingen etter behov.»

Panelet på ni medlemmer sendte ut et brev til Trumps advokater der de sa at han må vitne, enten på Capitol eller ved videokonferanse, «begynner på eller rundt» 14. november og fortsetter i flere dager om nødvendig.

Tar ikke lett på dette

Brevet skisserte også en omfattende forespørsel om dokumenter, inkludert personlig kommunikasjon mellom Trump og medlemmer av kongressen samt ekstremistiske grupper. Disse skal leveres innen 4. november, selv om komiteens frister vanligvis er gjenstand for forhandlinger.

«Vi erkjenner at en stevning overfor l en tidligere president er en betydelig og historisk handling,» skrev styreleder Bennie Thompson og nestleder Liz Cheney i brevet til Trump. «Vi tar ikke lett på denne handlingen.»

Grundig etterforskning

Stevningen er den siste og mest slående eskaleringen i huskomiteens 15-måneders etterforskning av det dødelige opprøret 6. januar 2021, som bringer medlemmer av panelet i direkte konflikt med mannen de har etterforsket langveisfra gjennom vitnesbyrd fra medhjelpere, allierte og medarbeidere.

I brevet skrev komiteen om de «overveldende bevisene» den har samlet, og viser at Trump «personlig orkestrerte» et forsøk på å snu nederlaget hans i valget i 2020, inkludert ved å spre falske påstander om utbredt velgerbedrageri, «forsøk på å korrupte» Justisdepartementet og presser statlige tjenestemenn, medlemmer av kongressen og hans egen visepresident til å endre resultatene.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*